Alterno van jaar tot jaar

1973

Op 27 juni 1973 werd tijdens de eerste algemene ledenvergadering volleybalvereniging Alterno opgericht. De club ontstond uit een fusie tussen de “oudere” verenigingen BBSC, opgericht in 1967 en United dat zijn oorsprong nog verder terug in de geschiedenis vindt, nl. in 1958.  Aan deze fusie, overigens niet de laatste in de Alterno geschiedenis waren er reeds een aantal vooraf gegaan. Zo was BBSC, dat stond voor Blokkers, Blue Stars en Smash Combinatie weer ontstaan uit de afzonderlijke verenigingen BBC (Blokkers en Blue stars combinatie) en Smash & Blok, de volleybalvereniging van de toenmalige koninklijke HBS (KSA). Maar de vereniging BBC was zelf ook al geen origineel produkt. De fusie van Blokkers en Blue stars ging weer aan het ontstaan van deze club vooraf.

De naam die gekozen werd, Alterno, ontstond omdat men de nieuwe club zag als een alternatief voor al die andere verenigingen, waaronder plaatsgenoot Dynamo.  De nieuwe vereniging ging spelen en trainen in sporthal Zuid.

1974

In het begin telde Alterno nog niet zo heel veel leden. Op de ledenlijst, die overigens nog steeds aanwezig is, stonden er ca. 120. Dit aantal groeide erg snel. Aan het einde van dat eerste seizoen wist de redactie van het clubblaadje al te melden dat in april 1974 het aantal boven de 200 zou gaan uitkomen (maart: 110 heren en 86 dames). Er waren in het seizoen 1973-1974 in totaal dertien Alterno teams, vijf heren-, vier damesteams. Drie meisjes teams (junioren, aspirantenen Mavo-minirecreanten) en een jongensaspirantenteam. Dit laatste team, getraind door Gert Abbink, was het eerste kampioensteam van Alterno. Op 6 mei 1974 kon de kampioensvlag voor het eerst in top. De andere kant van de medaile was dat er in dat eerste seizoen 5 teams degradeerden, waaronder Heren 2, het oude United team. Naast de sportieve verrichtingen was er een ander fenomeen dat in die periode van zich deed spreken. Het Pinksterkamp. Een kampcommissie die bestond uit Mieke en Theo Roelofs, Bert en Ria Huigen en Henny en Joke Bult begonnen met de voorbereidingen van iets waarvan zij ook niet konden bevroeden dat het zou uitgroeien tot iets wat bij Alterno niet meer weg te denken was en jarenlang heeft stand gehouden. De aanmeldingen voor dit eerste familiekamp waren overweldigend. De lokatie: Camping Beekhuizen te Rozendaal.

Het eerste seizoen werd afgerond met een groot jeugdtoernooi, waaraan 32 teams deelnamen. Het tweede competitieseizoen (september 1974) ging van start met een aanwijzing door het bestuur van de voorgeschreven nieuwe kleding: “Donkergroen shirt met grote witte cijfers voor en achter. Dames een wit badstof broekje. Heren een witte broek met groene bies” .  Het dames 1 team speelde onder regie van Bert Huigen spannende wedstrijden tegen plaatsgenoot Dynamo en voor het eerst ging er een herenteam naar het buitenland om deel te nemen aan een internationaal toernooi. bij sportvereniging Wiesloch in Zuid-Duitsland in september 1974.  Alterno gaat met 14 teams de competitie in (4 dames-, 4 heren-, 2 meisjes- en 4 jongensteams). De contributie bedroeg, in een tijd dat je voor een pilsje 0.95 cent neertelde 19 gulden vijftig per kwartaal.(onder de 18 jaar werd 12 gulden in rekening gebracht).

1975

Op 1 april 1975 van dat jaar werd ene F.J. ten Broek lid van Alterno en hoewel met als voornaam Fop, betrof het hier zeker geen 1 april grap. Aan het einde van het seizoen legde Wim Schut namelijk zijn voorzittershamer neer. Wim Schut werd door de ALV  benoemd tot erelid. Ten Broek kwam aan het hoofd te staan van een vereniging die aardig begon te groeien. Aan het einde van het tweede seizoen telde de club 240 leden en verderop in 1975  werd het 300ste lid verwelkomt in de persoon van de toen 12 jarige Mieke Jansen.

Begin 1975 kreeg AVV. Alterno een vijfde en een zesde damesteam erbij. Op het eigen jeugdtoernooi gehouden op 24 mei in de sporthal aan de Loudonstraat, werd het eigen jongens juniorenteam kampioen. Dat was ook al weer even geleden. (1971, toen nog van BBSC)

1976

In 1976 gaat men qua leden even over de 400 heen. Het seizoen is dan al weer met het 7e traditionele jeugdtoernooi afgesloten. De heren hebben zich dit seizoen in de 3e divisie weten te handhaven en de dames in de 2e divisie. De thuiswedstrijden van beide teams worden trouwens vanaf dit jaar gespeeld in de nieuw gebouwde Mheenhal in de wijk Zevenhuizen. Opvallend is dat de jeugd van Alterno van zich gaat doen spreken. Van de 4 deelnemende jeugdteams weten in 1976 zich 3 bij de beste 8 van Nederland te plaatsen, een voorbode voor de komende jaren. J.Schoonewille wordt gepresenteerd als nieuwe trainer van heren 1 en krijgt als opdracht mee de mannen in de 3e divisie te houden.

1977

Heren 1 degradeert uit de 3e divisie naar de promotieklasse, het jaar daarop zelfs naar de 1e klasse. Ook trainer Wim van Kampen, die halverwege het seizoen het stokje van J. Schoonewille overname, kan dit niet voorkomen.

1978

Einde van het seizoen, zomer 1978, viert Alterno haar 1e lustrum. Helaas is er voor Alterno geen sportief succes. Zowel het eerste damesteam als het eerste herenteam degraderen naar resp. de 3e divisie en de 1e klasse. Gert Abbink treedt aan het begin van het nieuwe seizoen aan als trainer van heren 1. Toch toont de voorzitter zich tevreden. Alterno begint een vaste waarde in volleyballand te worden, het ledenaantal is met 400 prima en de vereniging is financieel gezond. Op uitbreiding wordt, gezien het probleem om aan voldoende kader te komen, niet ingezet. Het Lustrum wordt luister bijgezet door de komst van het Schotse Coatbridge.

1979

Een succesvol jaar voor Alterno op sportief vlak, maar er zijn ook enige zorgen. Met 400 leden is Alterno een middelgrote vereniging maar vooral het tekort aan aantal Junioren wordt door het bestuur als verontrustend gezien. Dames 1 weet zich via promotiewedstrijden na een 2e plaats in de eindklassering van de 3e divisie weer terug te knokken naar waar het vorig seizoen vandaan kwam, de 2e divisie. Ook heren 1 gaat een stapje hoger, al is dat niet de verdienste van de mannen van Abbink zelf maar verrassend genoeg wordt Heren 3 kampioen in de eerste klasse waardoor Heren 1 de beloning, in de vorm van een plaatsin de promotieklasse voor het volgende seizoen, in ontvangst kan nemen.

1980

Het eerste Damesteam wordt aan het einde van het seizoen teruggetrokken uit de landelijke competitie.(2e divisie) en gaat weer op regionaal niveau acteren (promotieklasse). De reden, leegloop van kwalitatief goede speelsters, geeft ook voor Bert Huigen de doorslag om te stoppen na 8 jaar als trainer. Sinds de oprichting van Alterno in 1973 had Bert Huigen het eerste damesteam onder zijn hoede, altijd in de 2e divisie met een uitstapje in het seizoen 1978-1979 naar de 3e waaruit erchter het seizoen daarop meteen weer werd gepromoveerd. Zijn opvolger Henk Gardenbroek staat inmiddels klaar.

1981

Successen en tegenslagen dit jaar. Bij Dames 1 vertrekt Henk Gardenbroek al weer na een seizoen. Hij wordt opgevolgd doot Pim Pasman, die als taak meekrijgt de dames uit de promotieklasse te leiden. Pim zal het heel wat langer gaan volhouden dan zijn voorganger. Bij de mannen blijft Gert Abbink nog een jaartje doorgaan, ondanks degradatie uit de 1e klasse. Via de achterdeur (promotieplek van heren 2) mogen de mannen in september toch het nieuwe seizoen weer aantreden in dezelfde 1e klasse maar dit blijkt echter geen succes. Dat er echter opvolging staat te wachten blijkt uit het feit dat Jongens A er in slaagt Nederlands kampioen gesloten club te worden. Onder de bezielende leiding van Gé Pasman en Theo Bernschot verovert Alterno hiermee voor het eerst in haar nog prille geschiedenis een nationale titel.

1982

Onder leiding van speler/coach Gert Abbink degradeert Heren 1 dit jaar vanuit de promotieklasse naar de 1e klasse. Abbink wordt opgevolgd door Bert Huigen, die na 2 jaartjes rust het eerste damesteam dus verruilt voor het eerste herenteam. Hij mag het team proberen terug te leiden naar de 1e klasse. Het team van Jongens A dat vorig jaar Nederlands kampioen werd bij de gesloten clubkampioenschappen reist met Pasen naar Geneve om daar deel te nemen aan een sterk bezet internationaal jeugdtoernooi.

1983

Trainer Bert Huigen haalt met Heren 1 een 2e plaats in de 1e klasse maar loopt promotie mis. Toch is er reden voor een feestje want in juni bestaat Alterno 10 jaar en dat wordt gevierd op 18 juni met een sport- en spelprogramma in de Mheenhal, gevolgd door een feestavond in wijkcentrum de Stolp. Dan is er ook de uitslag van een grote verloting met als hoofdprijs een Volvo die uiteindelijk een opbrengst van 30.000 gulden oplevert. Een in september georganiseerde rommelmarkt doet daar nog eens 4.000 euro bovenop. Bedragen die hard nodig zijn want de plannen voor de bouw van een eign honk beginnen steeds concretere vormen aan te nemen. Het leden aantal ligt dan ook inmiddels al rond de 400.

1984

In 1984 komt in juni eindelijk het verlossende woord van de gemeente Apeldoorn in de vorm van groen licht voor de bouw van een eigen clubhuis. Voorzitter Fop ten Broek hoopt in juni te kunnen starten maar dat wordt uiteindelijk febr. van het jaar daarop. Tijdens de ledenvergadering van september wordt Hoogenberg Sport als nieuwe sponsor gepresenteerd. Op sportief vlak is het rustig. Trainer Bert Huigen stopt bij Heren 1 en wordt opgevolgd door Wilhelm de Ruiter. De Heren handhaven zich in de 1e klasse en ook op het damesfront is het rustig. Trainer Pim Pasman weet zich ook het nieuwe seizoen verzekerd van een plekje in de promotieklasse. Meisjes C1 doet het in juni goed op de gesloten Jeugdkampioenschappen en behaalt een 3e plaats.

1985

Aan het begin van het jaar worden de plannen mbt. de bouw van een eigen clubhuis concreet. De begroting van 210.000 gulden is rond en er is toestemming van de gemeente om de 270 vierkante meter grote accommodatie te gaan bouwen. Op 03 maart start de bouw en iets later, op 28 maart legt dhr. W.Rinsema van de afdeling bouwzaken, gemeente Apeldoorn, de eerste steen in het bijzijn van voorzitter Fop ten Broek. In juni wordt het nieuwe clubhuis, dat de naam “De Boei “krijgt toegemeten, al in gebruik genomen. de officiële opening is pas op 18 september. Wethouder vd. Bent verricht de openingshandeling en Apeldoorn is een volleybalclubhuis rijker. Voorzitter ten Broek droomt dan inmiddels al een beetje van een eigen sporthal en ventileert dat ook naar de media. Aan groter groeien moet hij daarentegen niet denken: “Met 350 leden zijn wij groot genoeg. We moeten tenslotte geen Dynamo worden”. Op sportief gebied is 1985 ook een goed jaar. Meisjes A bereikt een 2e plaats op de gesloten jeugskampioenschappen en Jouke de Haan tilt samen met het Alterno bestuur het zitvolleybal als een volwaardige tak van de volleybalsport van de grond. Onder leiding van Wilhelm de Ruiter promoveert Heren 1 middels p/d wedstrijden naar de promotieklasse, nadat in de reguliere competitie de 2e plaatse werd bereikt. In die klasse bereikte dames 1 dat seizoen eveneens een tweede plaats. Vol hoop wordt medio dat jaar uitgezien naar het komende seizoen.

1986

In de zomer van 1986 (op 07 juni) viert Alterno met een grote reunie dat het 121/2 jaar bestaat. Omdat de club de thuiswedstrijden speelt in de Zuiderparkhal, op enige afstand van het eigen honk: “de Boei”, ontvouwt de club voor het eerst plannen voor de bouw van een eigen thuishal. Die plannen lijken in de zomer urgenter te worden als zowel Dames 1 (Pim Pasman) als Heren 1 (Wouter Eijckelenboom) het kampioenschap in de promotieklasse binnen weten te slepen waardoor promotie naar de landelijke 3e divisie voor beide teams een feit is.Reden voor praeses Fop ten Broek om eens voorzichtig het idee van een Apeldoornse volleybalfederatie te laten vallen. Ook de jeugd doet van zich spreken in de vorm van meisjes A1 dat op de nationale gesloten jeugdkampioenschappen een mooie 3e prijs binnen weet te halen.

1987

De plannen voor de bouw van een eigen sporthal beginnen concrete vormen aan te nemen. Aan het einde van dat jaar wordt alle sin gang gezet voor het oprichten van de stichting EBA (eigen beheer Alternohal) waarmee voor de financiele zekerheid van de nog te bouwen nieuwe accommodatie zal worden gezorgd. Medio dit jaar degradeert Heren 1 uit de 3e divisie naar de promotieklasse. Trainer Hylke Agema houd thet na 1 seizoen voor gezien. Dames 1 daarentegen viert het succes van het kampioenschap in de 3e divisie en promoveert naar de 2e.

1988

Alterno krijgt in april eindelijk toestemming om te starten met de bouw van een eigen hal, naast het clubhuis. Voor 750.000 gulden is de planning dat er nog dat seizoen een mooie accommodatie moet verrrijzen en dat lukt. Op 01 juni gaat de eerste spa de grond in en een week later legt bestuurslid (en later erelid) Piet Graaff, de eerste steen. De bedoeling is dat de hal aan het begin van het nieuwe seizoen al speelklaar is maar die deadline wordt net niet gehaald. Op 03 oktober wordt de hal voor het eerst in gebruik genomen. De officiele opening  vindt plaats op 26 november door wethouder Vriezen. Dan zijn ook de leden inmiddels in beweging gekomen met een spontane actie waarmee de aanschaf van beweegbare/verrijdbare tribunedelen mogelijk wordt gemaakt.Hans Coldenhoff wordt hoofdtrainer bij de Heren.Hij volgt Daan Voges op die het slechts 1 seizoen volhield.

1989

Afronding bouw hal met een mooi schroten plafond. Pim Pasman, trainer vanaf 1981 bij dames 1 stop aan het einde van het seizoen na 8 seizoenen. Hij wordt opgevolgd door Ite van Til maar keert in november van dat jaar al weer terug om de honneurs waar te nemen tot het einde van dat seizoen, bij de dames na het voortijdige vertrek van zijn opvolger. De spiksplinternieuwe hal haalt nogmaals de krant als een vrachtwagen de pui ramt en er voor 25.000 gulden schade ontstaat.

1990

Bob van de Pol wordt in dit jaar de nieuwe hoofdtrainer van de dames.Hij volgt Pim Pasman op die de honneurs waarnam nadat al na een paar maanden in november 1989 Ite van Til er mee op was gehouden. Bij de heren is er succes voor Hans Coldenhoff. Hij sleept het kampioenschap in de promotieklasse binnen en promoveert met de mannen naar de 3e divisie.

1991

Succes voor de mannen van Alterno dit jaar. Onder leiding van Hans Coldenhoff promoveert Heren 1 via P/D wedstrijden na de 2e plaats in de competitie te hebben bereikt, alsnog naar de 2e divisie en klimt dus weer een stapje hoger. De dames daarentegen doen een stapje terug met degradatie van de 2e naar de derde divisie. De net aangetreden Bob van de Pol, wordt opgevolgd door Henk Bijl.

1992

Alterno wordt voor het eerst in de historie Nederlands kampioen met een jeugdteam. Het Openclub meisjes C team staat olv. Theo Roelofs en Henk Bijl. Deze laatste is dan trainer van Dames 1 en vertrekt in de zomer. Wilhelm de Ruiter en Bert Huigen tekenen voor zijn opvolging.Ook bij de heren een trainerswissel. Hans Coldenhoff wordt na 4 seizoenen opgevolgd door Marc van Burkum.

1993

Geen bijzonderheden dit jaar.

1994

Heren 1 wordt in de competitie voorlaatste en degradeert naar de 3e divisie.

1995

In mei fuseert CB Lions, de volleybalclub van Centraal Beheer, met Alterno waardoor het ledental in een klap met 35 stijgt en boven de 600 uitkomt. Voorzitter Fop ten Broek geeft in een interview aan de krant aan dat ivm de capaciteit aan de Waleweingaarde hiermee de limiet is bereikt qua ledenaantal. Onder leiding van Bert Huigen wordt dames 1 in de 3e divisie 2e en weet het middels de nacompetitie promotie naar de 2e divisie af te dwingen door van de reserves van Flexa/Animo te winnen.

1996

Alterno krijgt met Middelink in maart van dit jaar een nieuwe hoofdsponsor.  Het warenhuis verbindt zijn naam voor drie jaar aan de club. Later dat jaar promoveert Heren 1 onderleiding van Theo Balk van de derde naar de 2e divisie, al heeft het daar wel de nacompetitie en de hulp van concurrenten voor nodig.

1997

In 1997 weet Jongens C een dubbelslag te slaan door twee keer Nederlands kampioen te worden, iets wat nog niet eerder gepresteerd is door een Alterno team. Olv. Arvid Beekman pakken de mannen de titel bij het Open en Gesloten NK. Minder goed nieuws is er dit jaar voor Heren 1 dat aan het einde van het seizoen niet aan degradatie naar de 3e divisie weet te ontkomen. Dit betekent eveneens het einde voor trainer Theo Balk.Hij wordt opgevolgd door Wilhelm de Ruiter.

1998

Alterno bestaat 25 jaar hetgeen wordt gevierd met een feestweek met diverse activiteiten voor jong en oud. Het is het laatste kunstje van voorzitter ten Broek. Na 23 jaar voorzitterschap neemt hij daarna afscheid. Hij ontvangt voor zijn inzet een koninklijke onderscheiding en wordt bovenden benoemd tot ere-lid en ere-voorzitter van de vereniging. Jac Schreuder neemt de voorzittershamer over. Alterno heet dan nog Middelink/Alterno. Dames 1 doet het goed en sluit in de zomer het seizoen af met een 3e plaats in de 2e divisie B. Heren 1 eindigt dat seizoen in de middenmoot van de 3e divisie. Op het NK Open voor de jeugd doen met name de C-teams het goed dit jaar met een 2e plaats voor de meisjes en een 3e voor de jongens C.

1999

In april kondigt voorzitter Schreuder aan dat de komende 3 jaar de firma Dros de hoofdsponsor van Alterno zal zijn. Het zullen er ruim 10 worden. April is sowieso al een feestmaand voor de vereniging want het eerste damesteam wordt olv. trainer Pim Pasman kampioen in de 2e divisie en promoveert voor het eerst in de historie naar de 1e divisie. Als klap op de vuurpijl sleept trainer Wilhelm de Ruiter met Heren 1 na een 2e plek in de 3e divisie in mei nog P/D wedstrijden binnen en weten de mannen hierdoor alsnog promotie naar de 2e divisie te bewerkstelligen.

2000

In september is de uitbreiding van de accommodatie gereed. Door de bouw van het Edison college krijgt Alterno er twee gymnastiekzalen bij. Bovendien wordt de vloer in de hal vervangen door een houten, verende, zgn Amerikaanse vloer, gelegd door de firma Descol uit Deventer. Bij de mannen volgt Paul ten Broeke trainer Wilhelm de Ruiter op.

2001

Er zijn over dit jaar geen bijzonderheden te melden.

2002

Jongens B1 wordt in mei Nederlands Kampioen gesloten club in Haarlem.Het eerste Herenteam wordt in de reguliere competite 2e maar promoveert na P/D wedstrijden naar de eerste divisie. Jac Schreuder treedt af als voorzitter. Hij wordt later dat jaar opgevolgd door Jaap van Brummen.

2003

Heren 1 degradeert aan het einde van het seizoen naar de 2e divisie. Ron kranenburg komt in de zomer aan het roer van Heren 1 te staan. De zitvolleyballers doen het beter. Zij worden kampioen in de hoofdklasse (één na hoogste niveau). Bij de dames begint Ferry de Jong aan zijn laatste seizoen bij Alterno in de 1e divisie.

2004

In de zomer presenteert Alterno een nieuwe trainer voor het eerst Dames team dat uitkomt in de 1e divisie.Het is de in de volleybalwereld niet onbekende Gert Veldhuizen. Bij Heren 1 begint Ron Kranenburg aan zijn 2e seizoen maar hij houdt er al na 7 wedstrijden mee op (nov.2004) als het team op een voorlaatste plaats in de 2e divisie staat. Paul ten Broeke maakt het seizoen af. De mini’s van Alterno gaan voor het eerst op minikamp in Epe, dan nog met een bescheiden aantal.

2005

In dit historische jaar wordt Dames 1 kampioen in de eerste divisie en promoveert het, nadat een beslissingsduel tegen Donitas niet doorgaat omdat de Groningse dames geen team op de been kunnen brengen, uiteindelijk via een playoff cyclus waarin aan het einde thuis met 3-0 van Orion wordt gewonnen, met als trainer Gert Veldhuizen naar het hoogste niveau van Nederland. in oktober dat jaar kent Alterno een sterke start op het hoogste volleybalpodium bij de dames. Heren 1 handhaaft zich dat jaar onder interim trainer ten Broeke ternauwernood in de tweede divisie. Harry van den Brink komt in de zomer interimmer Paul ten Broeke aflossen. Er zijn ambities voor een nieuwe grote sponsor en een uitbreiding van de accommodatie, die uiteindelijk niet door gaan.

2006

Dames 1 sluit het eerste jaar op het hoogste niveau (toemalige Eredivisie) af met een vijfde plek en weet zich te plaatsen voor de Final Four van het nationale bekertoernooi. Aan het einde hiervan hing speelster Suus Zijl-Luttikhuis de schoenen en de tas aan de wilgen. Bij Heren 1 keert in de zomer Paul ten Broeke terug aan het roer om de mannen terug te brengen naar de 1e divisie. Hij volgt daarmee Harry van den Brink op die het al na 1 jaar voor gezien houdt. Tevens wordt Alterno in dat jaar voor het eerst beste Jeugdvereniging van Nederland tijdens de Nederlandse Open clubkampioenschappen doordat Jongens A1 en Jongens CMV kampioen van Nederland worden en Meisjes CMV 2e.

2007

Het jaar 2007 begint problematisch. In januari stapt Gert Veldhuizen, trainer coach van Dames 1 op, na aanhoudend slechte resultaten. Interim coach Leo Groeneveld weet, samen met clubicoon Frans Schäffer, vervolgens Alterno te behouden voor de Ere-divisie. Hij wordt in de zomer afgelost door Ivo Martinovic. In die zomer kan toch nog de kurk van de champagne. Heren 1 wordt kampioen en promoveert naar de 1e divisie. Sterspeler Mathijs Mast vertrekt dan naar Dynamo en ook coach Paul ten Broeke stopt en wordt opgevolgd door Ali Moghaddasian en versterkt zich met oa. René van der Mark.

2008

Heren 1 mist het kampioenschap in de 1e divisie op basis van setcoëfficient en wordt 2e. Dames 1 bereikt een 6e plek in de A-league. In de zomer volgt Matt van Wezel Ivo Martinovic op als trainer van Dames 1. Meisjes B wordt Nederlands kampioen tijdens de gesloten Nederlandse jeugdkampioenschappen. In december van 2008 stopt Jaap van Brummen als voorzitter van Alterno na 6 jaar voorzitterschap (2002 – 2008)

2009

Dames 1 speelt voor het eerst in de historie een bekerfinale. Ongeveer 500 supporters gaan (oa met 4 bussen) richting finale in Almere waar ze Alterno zien verliezen van het oppermachtige TVC Amstelveen olv. Avital Selinger. Ook de Supercup, later dat jaar in Apeldoorn tegen datzelfde TVC, kan niet in winst worden omgezet. Heren 1 wordt olv. Ali Moghaddasian in de 1e divisie weer 2e en mist het kampioenschap opnieuw.

2010

Overlijden van erelid Piet Graaff. Dames 1 speelt 2e bekerfinale en Supercup in oktober maar verliest helaas beide wedstrijden. Heren 1 bereikt voor het eerst in de geschiedenis de kwartfinale in de nationale bekerronde. Zowel de Jongens als meisjes CMV worden Nederlands kampioen in eigen hal bij de Asics Open en Alterno wordt 2e jeugdvereniging van Nederland. Hoofdsponsor Ronald Dros van Dros schoonmaakbedrijven stopt na 10 jaar en wordt opgevolgd door het Kindercentrum.nl van Jaap Buitenhuis. De jeugd gaat voor het eerst op kamp. Het driedaagse jeugdkamp vindt plaats op het Heino Summercamp.

2011

In 2011 werd het 2e Damesteam olv.Rinke van den Brink op de laatste speeldag in eigen hal kampioen in de 1e divisie na een spannende eindstrijd en promoveerde daardoor voor het eerst in de historie van Alterno naar de B-league. Het eerste damesteam bereikte in april een historische 4e plek in de hoogste afdeling en verloor in de halve finales van de playoffs van Weert. De Jeugdteams behaalde prima resultaten op de Asics Open met twee tweede plaatsen voor de CMV-teams en meisjes C en een tweede plek in het overall klassement. Helaas degradeerde Heren 1 naar de 2e divisie. Het jongens D team werd kampioen van Nederland gesloten club. Ook vonden er weer veel activiteiten plaats. De finaleronde van de Asics Open (CMV) werd in de Alternohal gehouden, een jubilerend zitvolleybaltoernooi (10e keer) en uiteraard weer een minikamp en jeugdkamp (2e keer). Het zitvolleybal bloeide dit jaar weer op zodat Alterno het seizoen met maar liefst 2 teams in de ere-divisie kon beginnen.

2012

In 2012 krijgt Alterno een nieuwe voorzitter. Leo Dadema treedt aan na een voorzitterloze periode van 2 jaar. Hoofdsponsor Hetkindercentrum.nl stopt na twee jaar en Alterno gaat op zoek naar een opvolger. Heren 1 wordt kampioen in de 2e divisie en keert na 1 jaar afwezigheid weer terug naar de 1e divisie. Dames 1 en Dames 2 doen het verrassend goed in resp. de Ere- en de Topdivisie. Na een spannende eindstrijd wordt Dames 1 uiteindelijk 4e omdat het in de playoffs niet het niveau haalde van de reguliere competitie, waarin het bovenaan wist te eindigen. Dames 2 moet genoegen nemen met het zilver. Ook in het bekertoernooi waarin beide teams het tot de laatste vier weten te schoppen, kunnen er uiteindelijk geen finaleplaatsen worden gehaald. Voor het eerst in de historie van de club wordt er een seniorenteam kampioen van Nederland. Het zijn de zitvolleyballers die het kampioenschap in eigen hal in een fantastische ambiance binnen weten te halen. De jeugd doet het dit jaar ook uitstekend op de Open Nederlandse jeugdkampioenschappen. Nederlands kampioen worden Jongens CMV, Meisjes CMV en Meisjes C dat olv. Rien Scholten eindelijk de titel weet binnen te slepen. Doordat ook de andere OC team uitstekend weten te presteren (oa. MB wordt 3e en JC wordt vierde) wint Alterno ook voor de 2e keer in de geschiedenis de felbegeerde Jaap van Kasteeltrofee voor de beste Jeugd(opleiding) van Nederland, iets wat in het clubhuis waar de uitreiking plaatsvindt, groots wordt gevierd. Op de eindfeestavond worden alle kampioensteams van dat seizoen gehuldigd. Als klap op de vuurpijl is er een koninklijke onderscheiding voor Rien Scholten, als waardering voor zijn 30-jarige trainerschap van meisjes C1. Tevens wordt hij benoemd als het 8e erelid van Alterno. In de zomer presenteert het bestuur de cijfers over het afgelopen seizoen. Die zijn voor het eerst sinds jaren weer positief. Er wordt besloten om groot onderhoud te plegen aan de vloer die van een geheel nieuwe belijning en vernislaag wordt voorzien na eerst grondig te zijn geschuurd. In september gaat de nieuw opgerichte businessclub van start met Saska Stindt als voorzitter en Onno van Andel als secretaris. Een nieuwe gelegenheid om het bedrijfsleven nog meer te interesseren voor het volleybal bij Alterno. Dat dat aardig lukt blijkt wel uit het aantal sponsors. Er worden in 1 jaar tijd meer dan 30 sponsorovereenkomsten afgesloten. Nieuwe maar ook bestaande sponsors die hun contract met onze vereniging besluiten te verlengen. Alleen de grote vis, in de vorm van een hoofdsponsor zit daar nog niet bij.

2013

Het jubileumjaar van Alterno. De vereniging bestaat 40 jaar en in juni wordt dit met een feestweek groots gevierd. Hoogtepunten zijn de reunie op de zaterdag, de viering van de verjaardag zelf op donderdag 23 juni en de afsluitende feestavond op 25 juni met een fantastisch optreden van de eigen Alternoband. Er wordt een grote verloting georganiseerd met mooie prijzen die bijna 3000 euro oplevert en alle leden ontvangen een jubileummagazine. Jouke de Haan wordt tijdens de jubileum reunie benoemd door wethouder Hans Brouwer tot ridder in de orde van Oranje Nassau en de eerste leden ontvangen hun speldje vanwege hun 40 jarige lidmaatschap (Wim Schut, Bert Huigen, Gert Abbink en Theo Roelofs). Ook op sportief gebied is 2013 een topjaar voor de vereniging. Dames 1 wint in februari de nationale beker en verwerft daarmee het recht op Europees volleybal later dat jaar. Een in het leven geroepen werkgroep zet oa. met een crowdfundingactie alles in steigers zodat er op 21 en 27 november voor het eerst in de Alterno historie Europees volleybal wordt gespeeld door Alterno Dames 1. De uitwedstrijd in Neuchatel wordt verrassend genoeg met 2-3 gewonnen maar de door 1000 toeschouwers bezochte thuiswedstrijd in de Mheenhal te Apeldoorn gaat met 0-3 verloren waardoor het Europese avontuur al na 1 ronde ophoudt voor onze vereniging. Heren 1 doet het in de eerste divisie, na het kampioenschap van vorig jaar in de 2e, ook dit seizoen weer uitstekend. De mannen, onder leiding van Paul ten Broeke, zien weliswaar het kampioenschap aan hun neus voorbij gaan (Dynamo 2 pakt de titel) maar gaan toch naar de Topdivisie vanwege het terugtrekken van andere clubs. Een grote wens van de vereniging gaat daarmee in vervulling. In de eerste seizoenshelft doen de mannen, die met Gert Veldhuizen en Mathijs Mast een nieuw technisch duo krijgen, het fantastisch. Ook bij de jeugd zijn er successen te melden. Op de Open Jeugdkampioenschappen in maart wordt meisjes A kampioen van Nederland. Mooie zilveren  medailles zijn er voor Jongens B en Jongens C en meisjes CMV en ook nog brons voor Jongens CMV. Na 2006 en 2012 wordt Alterno voor de 3e keer uitgeroepen tot beste Jeugdvereniging van Nederland door het winnen van de Jaap van Kasteeltrofee.

Ook bij de mini’s gebeurde er het nodige dit jaar. Eric Meijer nam op het technische vlak het stokje over van Inge Visser die meer dan 10 jaar aan het roer stond bij onze allerkleinsten. Niet alleen  werd Inge met twee teams nationaal kampioen bij de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen, maar vooral bleek zij in staat het minivolleybal bij Alterno op de kaart te zetten, dusdanig dat de vereniging daar nog lang de (sportieve) vruchten van zal plukken. Een dankjewel Inge is hier dan ook zeker op zijn plaats.

In 2013 werd ook de accommodatie verder opgeknapt. Het clubhuis werd voorzien van een nieuw dak en de bestrating bij de hoofdingang werd aangepakt. Ook het komend jaar zal hier het nodige van te merken zijn want er staan qua onderhoud nog meer zaken op het programma waarover we u het komend jaar zullen berichten. Op financieel vlak werd de lijn van de afgelopen jaren doorgezet. De vereniging zag het eigen vermogen groeien en verkeert momenteel in uitstekende financiële gezondheid. Nieuwe sponsors bonden zich aan onze club en ook de Alterno business club zag het aantal leden gestaag toenemen.

2014

Het was een bewogen jaar voor onze vereniging. Met recht kan worden gezegd dat 2014 sportief gezien het meest succesvolle jaar in de geschiedenis van Alterno is geweest.  Dames 1 wordt verkozen tot sportploeg van Apeldoorn en Ali Moghaddasian en Albert Cristina nemen samen met de rest van de staf en het hele team in januari de prijs uit handen van wethouder Kruithof in ontvangst. In de Alternohal krijgt de entree een kleine facelift . Voor de vierde keer in de historie van onze club wint Alterno de Jaap van Kasteeltrofee, de prijs voor de vereniging die het beste presteert op de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen (NOJK). Jongens C sleept het Landskampioenschap binnen en verder zijn er mooie 2e plaatsen voor de jongens en meisjes CMV-teams en een derde plek voor meisjes B. In het bestuur van de mini-commissie legt voorzitter Maurice Baijens het hamertje neer en moet men op zoek naar een opvolger. Deze wordt in mei gepresenteert in de persoon van Patricia Geervliet.  In een uit zijn voegen barstende Alternohal sleept dames 1 op 12 april de Landstitel binnen. De best-off-five is in drie wedstrijden klaar. Ook MB1, MB2, JA1 en MC4 mogen zich bij de jeugd de beste noemen en ook de mini-afdeling heeft een aantal teams om te huldigen. Eind van de maand komen er minder leuke berichten als Ali Moghaddasian aangeeft wegens prive-omstandigheden niet verder te kunnen gaan als trainer van Dames 1 en ook Albert Cristina zijn afscheid aankondigt. Het bestuur schakelt snel en benoemt Wilfried Groothuis als zijn opvolger. Hij wordt op zijn beurt bij Dames 2 weer opgevolgd door Eric Meijer. Heren 1 heeft het olv. Gert Veldhuizen met een 2e plaats in het debuutjaar in de topdivisie uitstekend gedaan en koestert aspiraties naar meer. De volleybalacademie van Alterno (AVA) ontvouwt mooie plannen voor het nieuwe seizoen. De zitvolleyballers, met Gert Veldhuizen als gelegenheidscoach, bereiken op het NK een verdienstelijke 3e plaats. De recreanten 3 mogen zich kampioen van Apeldoorn noemen en Jongens A pakt op het NK voor clubteams een mooie zilveren plak. Het seizoen wordt besloten met een feestavond en een aantal extra activiteiten. Geen Week van Alterno zoals de 15 jaren daarvoor maar wel een mixmixmix- en generatietoernooi en een hele foute maar o zo gezellige campingparty, waar de kampioenen worden gehuldigd en afscheid wordt genomen van clubiconen zoals Inge Visser, 10 jaar hoofdtrainster van onze mini’s en het trio Ali-Albert-Suus. Een schaduw valt over het begin van de maand september als ons het bericht bereikt van het overlijden op 64 jarige leeftijd van ons recreanten- en kluscommissielid Ton van Duyn. Dames 1 verliest eind september in Sneek de strijd om de Supercup 2014 van de thuisploeg en heeft eigenlijk geen moment echt in de wedstrijd gezeten, ondanks de op het laatste moment teruggekeerde Heleen Hesselink, die niet kon aarden bij VDK Gent. In oktober gaat eindelijk de uitbouw van start. Boven op de bergingen verrijst extra vergader- en opslagruimte waardoor de voorgevel een compleet ander aanzicht krijgt.  November staat in het teken van de Eurpacup. Op 26 november weet Dames 1 in de Mheenhal een 3-2 achterstand, opgelopen in Sneek, weg te poetsen en met 3 – 0 een ticket voor de volgende ronde te verdienen. Tegenstander wordt Gent waarvan in december, na een kansloos verloren uitwedstrijd, in de Mheenhal alsnog wordt gewonnen waardoor Alterno voor het eerst in de geschiedenis overwintert in Europa en mag uitkomen tegen Novara, een absolute topclub uit Italië! Winterkampioen worden JA1, JB1, JB3, MB3,JC1, JC3, JD1, MD1, MD4. Heren 1 doet wat het moet doen. Het wint twee rondes in de beker en krijgt als beloning uit de lotingkokertjes Landstede Zwolle, de landskampioen en bekerhouder, als horde op weg naar plek bij de final four, in de schoot geworpen.

2015

In de twee duels tegen Landstede in januari blijkt de Zwolse formatie toch een maatje te groot voor het team van Gert Veldhuizen. Dat geldt ook voor het Italiaanse Novara, dat met een minder sterk team naar Apeldoorn komt maar daar met een nederlaag weer naar huis gestuurd wordt door dames 1. In het uitduel maken de dames echter geen schijn van kans meer tegen de Italianen. Dames 1 wordt weer gekozen als sportploeg van het jaar (2014) vanwege het behalen van het Landskampioenschap. Een prijs zit er dit jaar voor de dames echter niet in. Zwolle blijkt al in een vroeg stadium het eindstation in  het bekeravontuur te zijn en ook in de competitie moeten de dames in de kampioenspoule hun meerdere erkennen in Eurosped en Sneek, die mogen gaan strijden om het Landskampioenschap (waar Sneek de betere ploeg blijkt te zijn). Anders vergaat het de mannen van Veldhuizen. Met overmacht worden zij in Borne kampioen van de topdivisie en dwingen daarmee voor het eerst in de clubhistorie promotie naar de Eredivisie af. In september start het nieuwe avontuur met een sensationele overwinning op Rivo Rijssen maar daarna is het punten sprokkelen voor de promovendus. De jeugd doet het op de NK Open in 2015 ook weer prima. Een tweede plaats in de overal ranking van de Jaap van kasteel trofee en een kampioenschap voor Jongens B en oa. zilver voor meisjes C en brons voor Jongens C is de beloning voor het harde werken. De zitters doen het prima en worden vierde op het NK en krijgen in de zomer een nieuwe trainer in de persoon van de geroutineerde Peter Karreman. De mini-afdeling is dit jaar in de opbouwfase en organiseert in maart zelfs een open dag om weer nieuwe aanwas te krijgen. Ook worden er diverse clinics op scholen gegeven wat resulteert in een stijging van het aantal aanmeldingen. Bij de senioren worden in april ook Dames 4, heren 2 en heren 5 kampioen en handhaven dames 2 en dames 3 zich in respectievelijk de topdivisie en de eerste divisie. In de zomer vermaken veel Alternoten zich op het marktplein prima tijdens het WK beach en ook in oktober zijn er in het Omnisportcentrum velen op de tribune te vinden om het Nederlands damesteam aan te moedigen tijdens het EK. Het nieuwe seizoen is dan al weer gestart en dames 1 is, voor het 2e seizoen olv. Wilfried Groothuis met een nieuwe selectie zonder Monique Jansen aan het seizoen begonnen en ook Heren 1 doet dat met Gert Veldhuizen maar zonder Rene van der Mark. Beide markante spelers zetten hun carriere voort in het tweede team. Van het wederom succesvol mini- en jeugdkamp restten dan alleen nog de foto’s en de herinneringen.

2016

Het nieuwe jaar start met de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen. De jeugd doet het weer uitstekend en bereikt een tweede plaats in de ranking voor de Jaap van Kasteeltrofee. Geen Nederlands kampioenen dit jaar maar wel een mooie tweede plaats voor Jongens B en meisjes CMV.
Er is echter wel een Nederlands kampioenschap te vieren bij de jeugd op de gesloten jeugdkampioenschappen in juni van dit jaar. Jongens C1 is oppermachtig en grijpt de nationale titel.
Dames 1 sluit in april het seizoen af op een vijfde plaats. Door verlies tegen Eurosped loopt de ploeg onder leiding van Wilfried Groothuis nipt de finale van de nationale beker mis. Een teleurstelling want er was op meer gerekend. Aan het eind van het seizoen wordt verrassend Ali Moghaddasian als opvolger van Groothuis gepresenteerd. Laatstgenoemde gaat vervolgens aan de slag als assistent van Matt van Wezel bij concurrent Sliedrecht Sport. Dames 1 kent een stoeve start in het nieuwe competitiejaar en bereikt met de winterstop maar nauwelijks de laatste zes….een positie die aan het einde van de competitie recht geeft op deelname aan de playoffs.
Heren 1 wordt in januari uitgeroepen tot Apeldoornse sportploeg van 2015. Bij de Heren heerst in eerste instantie vreugde over het behoud van de eredivisieplek na afloop van het seizoen. Gert Veldhuizen en Mathijs Mast zorgen met de mannen namelijk voor handhaving op een keurige 9e plaats. De vreugde maakt echter al snel plaats voor droevenis als blijkt dat met Veldhuizen bijna de gehele tchnische staf en ook de spelersgroep het na één jaar eredivisie voor gezien houdt. Met Jeroen Monshouwer wordt vrij snel een opvolger benoemd. Die gooit echter in december de handdoek in de ring omdat hij geen mogelijkheden ziet om het team vlot te trekken. Assistent Niels Ringenaldus neemt voorlopig de honneurs waar. Heren 1 staat dan met de winterstop in het vizier op een troosteloze voorlaatste positie.
Ook op bestuurlijk niveau vinden er dit jaar de nodige mutaties plaats. Voorzitter Leo Dadema overhandigt in oktober na vier jaar voorzitterschap de hamer aan de nieuwe preses Henk Wijnsma en ook Jos Mulder vindt het na 8 seizoenen als bestuurder (commerciële zaken en pr) mooi geweest. Die positie blijft de rest van 2016 vacant. In de zomer eert het “oude” bestuur Jan Voortman en Monique Nijhof door hen te benoemen tot vrijwilligers van het jaar. Een nieuwe traditie….?
De businessclub neemt in april 2016 de nieuwe multifunctionele ruimte in gebruik. Na de afwerking van deze aanbouw zullen hier naast meetings ook de krachttrainingen worden afgewerkt van de topteams. Daarnaast vestigt Isokin hier een permanente fysio-dependance waar ook alle leden, middels een gratis toegankelijk inloopspreekuur, van kunnen profiteren.
Uiteraard gebeurde er nog veel meer in 2016, wat na te lezen is op onze website. Zo gingen de mini’s en de jeugd in de zomer weer op kamp, organiseerde de weekcommissie weer een ouderwetse week van Alterno, makten Dames 2 met het NEORCAFE en Heren 1 met het Oktoberfest er weer een feestelijke boel van en stampte de activiteitencommissie weer een groot aantal acties uit de grond. Een kleine greep: Vesten-, rookworsten-, oliebollen-, BBQ-, Zwerfafval- en Grote clubactie. Kortom, het jaar 2016 stond weer bol van de activiteiten. We kijken nu al uit naar het komende jaar

2017

Een jaar zonder al te veel echte hoogtepunten. Wel zijn er twee teams bij Alterno die zich Nederlands kampioen mogen noemen. Jongens CMV wint goud op het NOJK 9waarbij Alterno in het eindklassement de derde plaats behaald) en bij het zitvolleybal is er het jeugdteam onder 15 jr. dat de titel pakt. Heren 1 gaat na de degradatie uit de eredivisie vrijwillig twee niveaus lager spelen (1e divisie dus met Paul ten Broeke als hoofdtrainer) en Dames 1 eindigt het seizoen als vierde en start de nieuwe competitie met een bijna volledig nieuwe selectie. De zitvolleyballers worden in de 1e divisie vijfde maar kunnen voor het seizoen 2017-2018 geen team op de been brengen.

Nog meer droevig nieuws, want met het heengaan van Gert Abbink en later dat jaar Bert Huigen verliest Alterno twee mannen van het eerste uur. In de zomer wordt tijdens de jaarlijkse BBQ, Rene Steenman benoemt tot vrijwilliger van het jaar. Ook worden er twee voorzitters nog eens extra bedankt voor hun jarenlange inzet. Jeugdvoorzitter Jaap Lambooij geeft het stokje over aan Rob van den Dool-Wamelink en bij de mini’s treedt Patricia Geervliet af . Zij wordt opgevolgd door Eline Konijnenberg. Op bestuurlijk niveau wordt de commerciële portefeuille vanaf de zomer ingevuld door Martin Koldenhof. Zijn positie op facilitaire zaken wordt overgenomen door Rene Steenman. Minder is het dat volleybaltechnische zaken op vacant komt te staan, aangezien bestuurslid F. Meeske zijn functie aan het begin van het nieuwe seizoen (2017-2018) neerlegt.

De activiteitencommissie laat ook dit jaar weer nadrukkelijk van zich horen. In de tweede helft van het jaar wordt er een heus dartcentrum geopend waar iedere maand wedstrijden worden georganiseerd. Wenz werpt zich op als sponsor van dit gebeuren.. Uiteraard houdt de commissie ook weer diverse acties, zoals oliebollenverkoop, grote clubactie, lege flesseninzameling,  waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de vereniging.

2018

Nadat het altijd gezellige recreantentoernooi weer achter de rug is en traditioneel de jubilarissen tijdens de nieuwjaarsreceptie in het zonnetje zijn gezet, komt op 28 januari het droevige bericht van het overlijden van Ronald van der Linden. Weer een markant Alternolid is onze vereniging ontvallen.

Het bestuur spreekt in februari de plannen uit om naar een nieuwe hal te gaan. Of dit zelf bouwen, of huren wordt en op welke plek dat dan zal gebeuren is op dat moment nog niet bekend, maar de lokatie van het huidige Zuiderparkhal wordt als één van de mogelijkheden genoemd. Ondertussen wordt niet stil gezeten op de huidige accommodatie. Er komt een nieuwe muziekinstallatie, nieuwe picknicktafels en de gehele verlichting wordt vervangen. Energieslurpende TL-buizen worden opgevolgd door veel zuinigere Led-verlichting.

Dames 1 krijgt er nieuwe energie door want eindigt het team van Ali Moghaddasian in de reguliere competitie nog als vijfde, middels een tweede plek in de kampioenspoule wordt tegen alle verwachtingen in toch nog de finale plek gehaald. In deze best-off-five blijkt Sliedrecht Sport toch een maatje te groot waardoor Alterno uiteindelijk een fraaie zilveren medaille aan de prijzenkast mag toevoegen. Als het stof van de feestvreugde is neergedaald, neemt men vervolgens afscheid van trainer en technische staf en ook van elkaar, want de meeste speelsters besluiten helaas het fortuin elders te zoeken of te stoppen met het spelen op topniveau. Eric Meijer wordt aangesteld om een nieuw team te formeren. Hij start de nieuwe competitie met een zeer jonge en onervaren ploeg die naar mate het seizoen vordert, steeds beter in het ritme lijkt te komen. Bij dames 2 wordt Meijer opgevolgd door de van Orion overgekomen Arno Lippmann.

Ook bij Heren 1 wisselingen. Niet alleen stopt Paul ten Broeke, maar het blijkt ook niet haalbaar om een weer een 1e divisieteam te formeren waardoor zijn opvolger, Lars Olav Massa, in de derde divisie met Alterno 2 aan het nieuwe seizoen moet beginnen. In april wordt bekend dat Alterno weer DROS-Alterno gaat heten. Ronald Dros verbindt zich met zijn bedrijf DROS-schoonmaakdiensten na een afwezigheid van een aantal seizoenen voor een periode van drie jaar aan onze vereniging. Op het NOJK doet Alterno het weer prima, al blijven de grote successen uit. Met vijf teams in de finaleronde weet alleen Jongens C een zilveren medaille binnen te slepen. Jongens CMV pakken het brons. Tijdens het gesloten Nederlandse kampioenschap aan het einde van het seizoen, doet een verrassend Jongens A1 nog goede zaken door een bronzen plak mee naar huis te nemen. De jeugd is ook dit jaar weer goed bezig. In samenwerking met de Rabobank start de jeugdcommissie het OFO-project wat de kwaliteit van de jeugdtrainers flink moet verhogen. Bij de jongere kinderen wordt Hilda Knaapen aangesteld om het Nijntje beweegproject en de sportspeeltuin op te zetten. Bij de start van het nieuwe seizoen wordt bovendien in Zuidbroek gestart met vrij inlooptrainingen om kinderen uit deze nieuwe wijk met het volleybal in aanraking te laten komen. Helaas verliest Alterno de zitvolleybalafdeling. Er zijn te weinig spelers en trainers om in het seizoen 2018-2019 nog een team op de been te kunnen brengen. Ook de AVA, de Alterno volleybalacademie houdt op te bestaan. In het bestuur nemen Bert Kemkes (algemene zaken) en Martin Koldenhof (commerciële zaken) afscheid. De laatste wordt opgevolgd door Daniël van Bruggen. Deze blaast meteen de sponsorcommissie en de businessclub nieuw leven in, zodat er bij de start van het nieuwe seizoen meteen een grote sponsorbijeenkomst plaatsvindt. Een hoopvol teken met het oog op de komende (top)volleybaljaren.

2019

Terugkijkend op het jaar 2019 valt in eerste instantie het verlies van twee markante Alternoleden op. Op 23 april overleed oud-erevoorzitter Fop ten Broek en op 6 september kwam bericht van het heengaan van Rene Geerdink. Twee Alternoten die hun sporen binnen de vereniging ruimschoots hebben verdiend en de komende jaren zeer gemist zullen worden.

Niet alleen het clubhuis onderging het afgelopen jaar een metamorfose maar ook binnen het bestuur waren er de nodige mutaties. Zo werd penningmeester Andre Tijhuis afgelost door Leo Bottema en vervulde Mathijs Mast de al enige tijd openstaande vacature van bestuurslid volleybaltechnische zaken. Het bestuur besloot bovendien om met de leden in gesprek te gaan over de toekomst van de vereniging. Samen met de Rabobank werd hiervoor een traject opgesteld dat na de zomer van start ging, door zal lopen in 2020 en antwoord moet geven op de belangrijkste vraag: “Wat voor een vereniging wil Alterno de komende jaren zijn”.

Heren 1 behaalt in de derde divisie onder leiding van Lars Olav Massa een derde  plek en doet ook aan het einde van 2019 bovenin mee in de strijd om de titel. Dames 1 belandt voor het eerst sinds lange tijd in de degradatiepoule, maar heeft weinig problemen om zich te handhaven in de hoogste volleybalcompetitie. Wel komt er aan het begin van het seizoen een nieuw gezicht voor de groep te staan, Eric Meijer wordt afgelost door William Klaver. Die ziet het team moeizaam in de competitie van start gaan en met de kerstdagen op plek elf in de competitie staan.

Op het NOJK kwam onze vereniging met zes teams in de finaleronde uit. Die zes finalisten boekten wisselende resultaten. De C-categorie kon daarbij het hardste juichen. Zowel de jongens als de meisjes gingen er namelijk met een mooie zilveren medaille van door en ook in het overall klassement (Jaap van Kasteeltrofee) behaalde Alterno een tweede plaats.

Uiteraard zat ook dit jaar de activiteitencommissie niet stil en organiseerde weer diverse feestavonden, een Week van Alterno in afgeslankte vorm en ook verschillende jeugdactiviteiten. Ook dit jaar gingen zowel de jeugd- als de mini-leden weer op kamp naar de vertrouwde lokaties in Heino en Lunteren.

Tot slot de recreantenafdeling. Die groeit en bloeit als nooit tevoren. Dit jaar kwam er een vijfde recreantenteam bij en daarbij zien we steeds meer recreanten die hand en spandiensten verlenen bij of deelnemen aan diverse activiteiten die binnen de vereniging worden georganiseerd. Een mooie ontwikkeling, hoopgevend voor de toekomst.

2020

Het jaar van Corona. Doordat in maart alle sportcompetities worden stilgelegd, wordt Alterno Dames 1 in de eredivisie aangewezen als degradant. Omdat de ploeg van trainer William Klaver op dat moment op de laatste plaats staat vindt het bestuur dat er op de beslissing van de nevobo weinig valt af te dingen. Voor heren 1 valt de beslissing de goede kant op. De ploeg van Lars Olaf Massa gaat van de derde naar de tweede divisie. Een oude bekende keert terug aan het roer bij dames 1. Wilfried Groothuis tekent voor drie jaar en gaat bouwen aan een nieuw dames 1. Door de corona is de behoefte aan extra ruimte in het clubhuis van Alterno groot. De activiteitencommissie start een crowdfunding en haalt de benodigde 5000 euro binnen, waardoor er een fraaie overkapping aan het clubhuis wordt vastgemaakt. Het NOJK komt door de pandemie te vervallen en ook alle competities worden per half maart gestopt. In november gebeurt dit weer maar nu met de nieuwe competitie (’20-’21).

2021

Weer een jaar dat door Corona wordt gedomineerd. Geen Open Jeugdkampioenschappen en ook de competities kenden geen kampioenen en degradanten. Met uitzondering van een tweetal feesten in het najaar gingen de meeste evenementen ook dit jaar niet door. De uitreiking van een koninklijke onderscheiding door burgemeester Heerts aan Jan Voortman tijdens de vrijwilligersbarbecue in de zomer was een van de momenten dat er (buiten) wel een bescheiden feestje gevierd kon worden. Ook voor het nieuwe seizoen gingen in december de competities weer voor even in de wachtstand. In deze traditionele feestmaand mochten alle teams al met Sinterklaas aan de kerstvakantie beginnen. Naast de wedstrijden stopten ook alle trainingen.

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 4 januari 2022 door Jos Mulder
Share Button