Goed om te weten:

Landskampioen Dames 2014

Nationale Beker Dames 2013

Landskampioen Zitvolleybal 2012

Beste jeugdopleiding van Nederland in
2006, 2012, 2013 & 2014

Zitvolleybal

1. Zitvolleybalhistorie

Dokter Ludwig Guttman emigreerde in 1939 van nazi-Duitsland naar Engeland. Begin 1944 vroeg de Britse regering hem een rugblessurecentrum op te starten. In dit instituut zorgde hij dat sport een onderdeel werd van de behandel- en revalidatieprogramma’s van zijn patiënten. Nederland was in 1953 het eerste land dat een sportvereniging voor minder validen oprichtte. Atletiek en ‘zitbal’ waren de hoofdsporten. Het zitbal bleek al gauw te passief, waardoor men naar dynamischer vormen ging zoeken. In 1956 introduceerde het Nederlands Sportcomittee een nieuw spel, zitvolleybal genaamd. Een combinatie van zitbal én volleybal. Zitvolleybal groeide uit tot één van de grootste sporten in competitieverband voor minder validen. Niet alleen voor gehandicapte sporters, maar in de loop der jaren ook voor lang geblesseerde valide sporters. Vanaf 1967 worden er internationale competities gespeeld, maar het duurde tot 1978 voor het ISOD (International Sports Organisation for Disabled) zitvolleybal in haar programma opnam.
Het eerste officiële internationale toernooi – onder de paraplu van het ISOD – vond plaats in 1979 in Haarlem. In 1980 werd zitvolleybal geaccepteerd als Paralympische Sport. De internationale groei ging hard, er werden clinics over de hele wereld georganiseerd en sinds 1993 zijn er WK’s, EK’s en NK’s.

2. Zitvolleybal bij Alterno

Vanaf 1986 zijn het zitvolleybal en Alterno onlosmakelijk met elkaar verboden. In 2012 beleefde de vereniging haar voorlopige hoogtepunt op zitvolleybalgebied door het winnen van de landstitel waardoor Alterno in de eigen hal kampioen van Nederland werd. Jaarlijks organiseert Alterno een internationaal zitvolleybaltoernooi.

Grote inspirator en animator van het zitvolleybal binnen Alterno is Jouke de Haan. Voor zijn verdienste voor het nationale zitvolleybal werd Jouke in 2013 benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Tevens werd hij vanwege zijn nimmer aflatende inzet en enthousiasme voor zijn activiteiten binnen Alterno benoemd tot erelid van onze vereniging.

Heeft u interesse om mee te doen? Stuur dan een mail naar zitvolley at alterno-apeldoorn.nl

3. Spelregels

Zitvolleybal wordt gespeeld volgens de internationale regels van de WOVD, de internationaal overkoepelende organisatie. Het zitvolleybal hanteert – bijna onveranderd – de basiselementen van het volleybal. Bovenhands en onderhands kennen in verband met de verplaatsingsproblematiek enkele varianten, maar blijven belangrijke technische onderdelen. Naast aanval en blok is vooral de lage verdediging spectaculair. Een sprongservice? Dat mag nou net niet! Het zitvlak of een deel van de romp moet bij bijna elke spelactie contact hebben met de vloer. Een aantal spelregels is dus aangepast:

• het speelveld is kleiner: 6×10 meter
• de nethoogte: Dames 1,05 meter, Heren 1,15 meter
• is bij volleybal de stand van de voeten bepalend bij spelacties, bij zitvolleybal is dat (hoe kan het ook anders) het zitvlak;
• op het moment van de spelactie moet de speler met het zitvlak of een deel van de romp contact hebben met de vloer;
• een serviceblok is toegestaan.

Documenten:
Officiële spelregels zitvolleybal

4. Competitie

De zitvolleybal competitie kent drie klassen:

Eredivisie
Hier spelen de ploegen een normale competitie met uit- en thuiswedstrijden. Deze worden op zaterdag gespeeld. Aan het eind van de competitie wordt er een play-off gehouden met de nummers 1 t/m 4 van de reguliere competitie. De winnaar mag zich kampioen van Nederland noemen. De kampioen heeft tevens het recht om Europacup te spelen (onder voorbehoud van wijziging, afhankelijk van het aantal inschrijvingen).

Eerste en tweede klasse
In deze klasse wordt de competitie gespeeld in toernooivorm.

Daarnaast worden er regelmatig (recreatieve) toernooien georganiseerd. Internationaal nemen topteams uit Nederland vaak deel aan bijvoorbeeld Europacupwedstrijden (clubteams), terwijl de nationale dames- en herenselecties aan EK’s, WK’s en Olympische Spelen meedoen. Ook spelers van Alterno zijn in het verleden voor deze vertegenwoordigende teams geselecteerd.
De Oranjedames voeren al jaren de wereldranglijst aan. Bij de Paralympics van 2004 in Athene wonnen de vrouwen de zilveren medaille en in Beijing in 2008 de bronzen. De Europese titel veroverden ze in 2003, 2005 in 2007, de wereldtitel in 2000, 2002 en 2006. In 1980 werd zitvolleybal een Paralympische Sport voor de mannen. De Oranje zitvolleyballers haalden in dat jaar goud in Arnhem. Dat kunstje herhaalden ze in 1984. In 1983 en 1989 werd de ploeg wereldkampioen, in 1981, 1985, 1987 en 1991 sleepten ze de Europese titel in de wacht.

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 11 februari 2017 door Jos Mulder
Share Button