Jeugd

1. Belangrijke informatie

De jeugd bij Alterno is opgedeeld in 3 verschillende niveaus of leeftijdsgroepen, de C-jeugd (12/14 jaar), de B-jeugd (14/16 jaar) en A-jeugd (16/18 jaar). Ook spelen bij Alterno diverse kinderen op een hoger niveau dan hun leeftijd. De hoogste teams van de ABC-jeugd doen ieder jaar ook mee aan de Nederlandse Open Jeugdkampioenschappen.

Voor de ABC-jeugd wordt altijd geprobeerd trainingstijden niet in de (te) late avonduren te laten plaatsvinden, en zoveel mogelijk in de Alternohal.  De jeugdcommissie en de activiteitencommissie organiseren door het jaar heen diverse activiteiten waaraan kan worden deelgenomen, zoals jeugdavonden, twee tegen twee toernooien en als seizoensafsluiting een gezellig jeugdkamp.

Om de zoveel tijd wordt de jeugd als team ingedeeld om bij de wedstrijd van Dames 1 ballen te rollen of op een mini-ochtend de wedstrijden te fluiten. Voorafgaand aan zo’n mini-ochtend worden uiteraard de regels nog even doorgenomen zodat men goed voorbereid aan de start verschijnt.

Indien kinderen ervoor kiezen om bij Alterno te komen spelen dan moeten ze uiteraard lid worden. Hier is ook contributie aan verbonden. Omdat er ook competitie gespeeld gaat worden, is er tevens Nevobo bijdrage verschuldigd. Alle jeugd wordt aangemeld als lid van de Nevobo. Alles hierover is te vinden op de pagina vereniging>lidmaatschap.

Kijk ook, als je een keertje wilt komen kijken of eens mee wilt doen eerst op deze pagina of neem contact op met de jeugdcommissie.

2 Jeugdcommissie

Alle trainingen, wedstrijden en activiteiten voor de jeugd vallen onder de verantwoordelijkheid van de jeugdcommissie. Op de pagina vereniging>bestuur en commissies kun je terugvinden wie er in deze jeugdcommissie zitten. Alle leden van de jeugdcommissie zijn te bereiken via het algemene e-mailadres: jeugdcie@alterno-apeldoorn.nl

3. Trainingen, wedstrijden en kampioenschappen

Ieder jaar deelt de jeugdcommissie in overleg met de trainers de diverse teams opnieuw in. Daarin wordt een onderscheid gemaakt in lijnteams (trainen 2x per week) en breedteteams (trainen 1x per week). Ook voor jeugd in een breedteteam bestaat de mogelijkheid om een 2e keer te trainen middels de zgn. breedtetraining. Deze worden telkens per seizoen opnieuw vastgesteld en de betreffende spelers ontvangen hierover via de jeugdcommissie bericht.

Alle jeugdteams nemen gedurende het seizoen deel aan de Nevobo Jeugdcompetitie. Deze bestaat uit 2 afzonderlijke delen. In de maand juni worden er plaatsingswedstrijden gespeeld voor de 1e competitiehelft die loopt van september t/m december. Aan het einde is promotie/degradatie mogelijk. Na de jaarwisseling start de 2e competitiehelft waarbij het team in een andere klasse kan gaan uitkomen.

Naast de reguliere competitie neemt Alterno ook deel aan de Open Nederlandse Jeugdkampioenschappen. Deze kampioenschappen vinden wij een goede graadmeter voor de sterkte van onze jeugdopleiding. Trainingen en wedstrijden van en voor de NOJK hebben dan ook altijd prioriteit boven de trainingen en wedstrijden met het reguliere competitieteam. Wordt een speler geselecteerd voor een Open clubteam, dan is dit niet vrijblijvend! Het niet meedoen aan, of afmelden voor een Open Club team,  training of wedstrijd kan gevolgen hebben. Hierover beslist altijd de jeugdcommissie.

Documenten:

Nevobo Informatiebrochure Jeugdcompetitie

4. Spelregels 

Voor de jeugd gelden in het algemeen dezelfde spelregels als voor de senioren. Hieronder is per niveau te zien wat de verschillen zijn.

Jeugd C
Jeugd C is bedoeld voor kinderen van 12 tot 14 jaar. Op dit niveau is het belangrijkste om te leren om samen te spelen in een team van zes! Daarnaast wordt er natuurlijk nog steeds gewerkt aan je techniek, snelheid en conditie. En dan nog een paar technische feitjes en regels:

• Je speelt op een nethoogte van 2.05 meter
• Het veld is 9×7 meter groot

Jeugd B
Jeugd B is bedoeld voor kinderen van 14 tot 16 jaar. Op dit niveau leer je met name hoe je met je team een systeem speelt (eventueel met libero). Daarnaast wordt er natuurlijk nog steeds gewerkt aan je techniek, snelheid en conditie. Voor de B-jeugd worden gewoon de spelregels van de senioren gebruikt. De nethoogtes zijn alleen anders:

• Voor de jongens 2.24 meter en voor de meisjes 2.15 meter

Jeugd A
Jeugd A is bedoeld voor de jeugd van 16 tot 18 jaar. Als je per 30 september (aan het begin van het seizoen) 16 of 17 bent behoor je officieel tot de A-jeugd, maar bij veel verenigingen gebeurt het nog wel eens dat je op je 16e of 17e toch al in een heren- of damesteam speelt. Omdat er niet genoeg leeftijdsgenoten zijn, of dat de seniorenteams te weinig spelers hebben of omdat je gewoon erg goed bent! Bij jeugd A verbeter je je systeemspel en wordt je langzamerhand voorbereid op de overstap naar de volwassenencompetitie. Daarom worden er ook dezelfde spelregels gebruikt als bij de senioren.

Documenten:

Algemene volleybalspelregels

Spelregels Coolmovesvolley

5. Nethoogtes

Nethoogte
2,43 mtr.: A jeugd Jongens
2,24 mtr.: B jeugd Jongens 1e t/m 3e klasse
2,30 mtr.: B jeugd Jongens Top- en Hoofdklasse
2,24 mtr.: A jeugd Meisjes
2,15 mtr.: B jeugd Meisjes 1e t/m 3e klasse
2,24 mtr.: B jeugd Meisjes Top- en Hoofdklasse
2,15 mtr.: C jeugd Top- en Hoofdklasse
Speelveld: lengte 18 mtr, breedte 9 mtr
2,05 mrt.: C jeugd 1e t/m 3klasse
Speelveld: lengte 14 mtr, breedte 9 mtr

 

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 1 november 2020 door Jos Mulder
Share Button