Van de jeugdcommissie

Op 17 februari de Tussenronde NOJK 2018: 7 Alterno-teams deden uitgewaaierd over heel Nederland mee in de strijd voor een plek bij de beste 8 Nederlandse teams in de Eindronde. Hoe hoog je individueel ook speelt, bij deze kampioenschappen speelt iedere vereniging met zijn beste spelers in die leeftijdsklasse. Leuk was dat Peter den Hollander via Facebook alles bijhield en zo was iedereen overal van elkaars verrichtingen op de hoogte!
Spannend, spannend… zo’n dag en dat niet alleen voor de spelers, maar ook voor het zeer voltallige meegereisde Alterno-publiek. Overal voor punten geknokt. Het éne team had het makkelijker om zich te plaatsen in een poule van 4, een ander zwaarder in een poule van 6. Soms was, zoals bij jongensteams een 1e plek al voldoende voor een plek in de Eindronde, maar bij de meisjes moest plek 1 en 2 nog kruisfinales spelen. Bij MB zelfs na al 5 wedstrijden in de benen!!
Super gewerkt door alle teams, geen team al afgevallen in de poule, maar helaas toch voor JB en MC viel het doek en strandden deze teams in de kruisfinales.
Voor de Eindronde 31 maart zijn 5 teams door: JA, JC, JCMV, MA en MB. Superprestatie!!!

De tweede helft van de competitie is al weer een eind op weg. Voor sommige teams betekent dit, vanwege bovenin eindigen in de eerste competitiehelft, spelen in een klasse hoger en er hard voor moeten knokken tegen betere tegenstanders, maar wel veel leren van beter spel. Andere teams bleven in dezelfde klasse spelen, maar starten weer opnieuw met 0 punten en kunnen uitbouwen waar ze de eerste helft al ervaring hebben opgedaan. Doelstelling voor de meeste teams is om samen met je teamgenoten beter te leren volleyballen, lukt het daarbij ook om kampioen te worden, dan is dat meegenomen en natuurlijk leuk om mee te maken. Maar met je team in mei een leuk en leerzaam volleybaljaar afsluiten en er als team hard voor gewerkt hebben is zeker zo belangrijk!

In de krokusvakantie is er veel jeugd niet aanwezig bij hun eigen wedstrijden, van sommige teams zelfs wel 3 à 4 spelers. We proberen zoveel mogelijk capabele invallers te regelen en deze spelers/speelsters in de krokusvakantie ook al bij het invalteam te laten meetrainen.
De keuze, waar de JC daardoor voor staat, is: Laten we de teams incompleet de wedstrijden spelen en laten we eventuele kansen op een kampioenschap lopen? In dat geval doen we de juist wel aanwezige spelers/speelsters, die ook al niet met vakantie zijn of ouders hebben, die speciaal eerder terugkomen, tekort door hen die kans op een eventueel kampioenschap te onthouden??!
Dus proberen we met veel kunst en vliegwerk toch een beetje complete teams te maken.

Er is al meerdere malen vanuit Alterno een verzoek aan de NeVoBo gedaan om in de krokusvakantie (en ook in de herfstvakantie) geen wedstrijden te plannen, maar zij geven aan dat zij anders niet met het speelschema uitkomen. Wel proberen ze zoveel mogelijk voor ieder team maar 1 wedstrijd per vakantie in te plannen.
Tijdens de afgelopen crisisjaren was er duidelijk meer jeugd bij hun wedstrijden aanwezig, maar nu de economie weer aantrekt merken wij dat veel ouders weer vaker op vakantie gaan!

Binnenkort komt de Jeugdcommissie weer op trainingen langs om door alle jeugd hun enquêteformulier te laten invullen. Waar mogelijk worden deze gegevens ook meegenomen met de komende teamindelingen. De enorme klus van nieuwe teamindelingen komt er al weer aan: de één moet op leeftijd door, de ander op talent, weer een ander wil graag bij vriendje of vriendin blijven spelen, maar helaas iedereen het naar de zin maken zal ook dit jaar weer niet lukken hoe de Jeugdcommissie ook zijn best doet.

Dit jaar is er veel jeugd vervroegd doorgeschoven. Misschien een jaartje pas op de plaats? Ook daar moeten in samenspraak met SeniorenTC beslissingen over genomen worden, waarbij als uitgangspunt leerdoelen centraal staan, maar zeker ook spelplezier en teamspirit voor de individuele speler en teambuilding niet vergeten mogen worden.

Mieke Roelofs, JC

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 22 november 2018 door Jos Mulder
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *