Spelregelwijzigingen op komst

Met ingang van het nieuwe seizoen worden voor de Topdivisie en lager een aantal spelregelwijzigingen doorgevoerd. Hierbij springen met name de nieuwe regels die zijn opgenomen onder de nummers 11.2.1 tot en met 11.2.2.1, in het oog. Die regels hebben betrekking op het over de middellijn heen aanraken van het speelveld van de tegenstander, de zogenaamde VOETFOUT, waarover het afgelopen seizoen al de nodige commotie is geweest. De regels worden nu:

11.2.1 nieuw: Het is toegestaan onder het net door in de ruimte van de tegenstander te komen, mits deze hierbij niet in zijn spel wordt gehinderd.

11.2.2 nieuw: Met betrekking tot over de middellijn heen het speelveld van de tegenstander aanraken wordt gezegd:

11.2.2.1. nieuw: Het aanraken van het speelveld van de tegenstander met één of beide voet(en) is toegestaan, mits hierbij een deel van deze voet(en) in contact met of de protectie ervan boven de middellijn blijft. Commentaar: Het is niet fout als een speler met de voet de middellijn geheel overschrijdt bij een kerende beweging om de bal te spelen.

11.2.2.2 nieuw: Het aanraken van het speelveld van de tegenstander met enig ander lichaamsdeel boven de voet is toegestaan, mits de tegenstander hierbij niet in haar spel wordt gehinderd.

Ook zijn er bijvoorbeeld nog aanvulling en toevoegingen gedaan op spelregels 7.5.1 (opstellingsfout) , 11.3.1 (het aanraken van het net), 12.5.2 (schermen) en 15.2.3 (spelerswissel).

De Nevobo zal aan al deze wijzigingen komende tijd vast nog nader aandacht besteden. (JM)

Bron: Gerard Heering, Vizier op Volleybal.

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 16 juni 2017 door Jos Mulder
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *