Rien levert sleutel in

Na 36 jaar trainerschap bij Alterno is het voor Rien Scholten welletjes geweest. Vorige week zaterdag leverde hij tijdens het slotfeest de sleutels van de Alternohal in. Een symbolische daad waarmee hij het trainingspak definitief aan de symbolische wilgen heeft gehangen.

Rien kwam midden jaren 70 hij vanuit Doetichem naar Apeldoorn vanwege een baan op de Ichtusschool. Als volleyballer speelde hij toen bij Orion. Samen met zijn broer Paul heeft Rien zich destijds bij Alterno aangemeld. Vervolgens speelde hij vele jaren in Heren 1 en Heren 2 en later met de oude-volleybalgroep nog jaren bovenin de 1e klasse als Heren 3. Niet promoveren, maar wel op een heel leuk niveau met kameraden serieus volleyballen en daarna minder serieus bijpraten aan de bar!

In 1982 werd Rien door Piet Graaf gestrikt als trainer van Meisjes C1, waarschijnlijk met 2x trainen: 1x 1 uur + 1x 1 ¼ uur. Dat waren nog eens trainingstijden!
In totaal heeft hij meisjes C1 36 jaar supertrouw getraind, af en toe vanwege een voet- of heupoperatie moeten afzeggen, maar altijd zelf voor vervanging gezorgd en zodra de krukken of de rolstoel, en natuurlijk zijn vrouw Welmoed voor het halen en brengen, het weer toelieten was Rien bij zijn team aanwezig!
Jarenlang zijn alle Alterno-speelsters vanaf Dames 1, later Dames 2, en vele lagere damesteams Rien met zijn MC1 gepasseerd. Dat maakte Rien jarenlang ook een enthousiast supporter van vele damesteams, want overal speelde wel iemand, die hij getraind had!

Veel gezinnen, met liefst veel meisjes, zorgden jarenlang steeds weer voor aanvulling van MC1. Veel oud-speelsters uit MC1 kijken dan ook nog altijd terug op een hele leuke en leerzame tijd bij Rien in Meisjes C1. Bij Rien in het team gebeurde er altijd wel wat: Voorbereidings/kersttoernooien, Sinterklaas, de uitdaging tegen de ouders in de week van Alterno en de barbecue als eindafsluiting van weer een volleybaljaar. Bij zijn privé-afspraken was het altijd eerst Meisjes C1 en daarna kijken wat er verder kan.

Vaak kwamen de speelsters bij Rien vanuit veel verschillende teams. Soms al met een hoog instroomniveau, maar soms ook vanwege extra doorstroming vanuit MC1 naar hogere jeugdteams, “een samengeraapt zooitje”. Maar altijd wist Rien er al ruim voor de Kerst weer een goed spelend team van te maken. Niet alleen door bij de meiden te schaven aan volleybaltechnieken, maar ook door teamgeest en werklust hoog in het vaandel te hebben. Hetzelfde geldt voor de Meisjes C-Open Clubteams, die Rien vele jaren samen met Jessica Poeles heeft getraind. Daarmee ook heel wat keren steeds weer hoog geëindigd of zelfs kampioen geworden (oa. in 2012, zie foto) onder het motto: Samen werken voor elkaar!

Met alle ouders had Rien steeds een goede band en mede daardoor was het bij zijn teams altijd tip-top geregeld! Ouders deden graag wat voor hem terug!
Clubgevoel bracht Rien zijn team ook altijd bij, of Meisjes C1 nu moest ballenrollen, fluiten op mini-ochtenden, clubloten verkopen, ….Rien stimuleerde zijn team altijd, dat je onderdeel bent van een vereniging en dat zulke dingen erbij horen en samen met je hele team zelfs leuk is om te doen!

Rien is een echte verenigingsman in hart en nieren, bijna altijd aanwezig op ledenvergaderingen en voor Alterno belangrijke wedstrijden. Maar ook schilderen aan de Alterno-hal, meewerken aan het Jeugdplan, meedenken over selecties en altijd coöperatief wanneer er een probleem opgelost moest worden!

Een super-trainer, die niet alleen als trainer, maar ook als mens, heel erg gemist gaat worden! Het is dan ook niet voor niets dat Rien op 9 juni 2012 door het bestuur van Alterno tot Erelid werd benoemd en vervolgens benoemd werd tot ridder in de orde van Oranje Nassau (beelden hiervan staan onder dit artikel)

Rien, namens ouders, kinderen, bestuur en hele vereniging bedankt voor al die mooie jaren.

JM, met dank aan Mieke Roelofs en Marga Tijssen voor de informatie.

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 22 november 2018 door Jos Mulder
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3 reacties