Plezier belangrijker dan winst

Dros-Alterno ziet dat aandacht voor sportiviteit en respect veel oplevert

“Vroeger, toen ik als speler, trainer en manager actief was bij Alterno, bestond een deel van de sport uit psychologische intimidatie. Ik ben een jaar of vijf weg geweest bij de club, maar toen ik terugkeerde, was er iets wezenlijk veranderd. Een informatiesessie over sportief coachen bleek die verandering in gang te hebben gezet.” Aan het woord is Rob van den Dool, voorzitter van de jeugdcommissie van Dros-Alterno, één van de grootste clubs van ons land. En één van de verenigingen die voortvarend met het thema sportiviteit aan de slag is gegaan.   

Na de sessie maakte Alterno geen geschreven beleid over sportiviteit en respect, maar stuurt de club wel aan op gewenst gedrag, met name bij jeugdwedstrijden. “We vragen spelers en ouders om sportief met elkaar om te gaan en herhalen die boodschap geregeld. Binnen onze vereniging, binnen het eigen team, maar vooral ook richting scheidsrechters en tegenstanders”, vervolgt Van den Dool. “Het gaat daarbij vooral om moreel bewustzijn.”   

Niet joelen om fouten 
De psychologische intimidatie haalde de jeugdvoorzitter vroeger net zo vaak uit zijn spel, als dat het hem hielp. De sfeer werd er echter altijd grimmiger van. Dat kon anders, vond het Alterno-bestuur. “De laatste jaren leren we onze mini’s punten te vieren die zij zelf maken, maar fouten van de tegenstander niet uitbundig te vieren. Juichen mag, maar blijf weg van uitjouwen of intimideren.  Datzelfde vragen wij ook aan de ouders op de tribune. Bij de trainersbijeenkomst aan het begin van het jaar roepen we trainers op om hun spelers sportief gedrag aan te leren en respectvol te zijn naar de scheidsrechter. Ook in onze nieuwsbrieven besteden we er aandacht aan. Dat het werkt, merk je als je op een thuisdag in de hal bent: er wordt beduidend minder gejoeld en gejouwd. Met elkaar kun je dus echt de sportiviteit vergroten.”    

Sportief naar Volleybaldirect Open 
Ook bij de Volleybaldirect Open (NOJK) mailt en appt de jeugdcommissie naar spelers en publiek dat ze sportief gedrag verwacht jegens tegenstanders en scheidsrechters. “De scheids beslist in een split-second, soms is die beslissing niet de juiste. Als dat gebeurt, vergeet dan niet dat wij vooral blij mogen zijn dat die scheids er is en ervoor zorgen dat hij of zij met plezier bij Alterno fluit.” Het komt ook voor dat ouders een beslissing niet snappen omdat ze de bewuste spelregel niet kennen. “In dat geval raden we ze aan de spelregelquiz op Volleybalmasterz.nl eens te doen. Leuk én leerzaam!”   

Bewust maken 
Van den Dool draagt de roep om sportiviteit ook uit rondom eigen wedstrijden. “Onlangs liep ik na de wedstrijd naar de coach van een tegenstander. Zijn team, maar ook de ouders op de tribune, zongen de hele wedstrijd door liedjes naar aanleiding van fouten van Alterno, zoals het beroemde ketser-liedje. Hierdoor ontstond een nare sfeer in het veld en op de tribune.  De coach reageerde heel positief en vertelde dat hij het ook niet oké vond en zou bespreken in het team. Bij de volgende confrontatie bleven de liedjes achterwege. Ouders riepen nog wel wat, maar corrigeerden elkaar. Inmiddels is de sfeer ook vanuit die vereniging een stuk positiever,” constateert Van den Dool tevreden. “Mensen realiseren zich niet altijd dat zo’n liedje door de tegenstander als intimiderend ervaren kan worden. Het is al mooi als iemand daarover na gaat denken.”   

Klappen voor de tegenstander 
De jeugdvoorzitter heeft nog wel wat tips voor clubs die zich ook willen inzetten voor meer sportiviteit in en om het volleybalveld. “Bespreek met elkaar wat het doel is van sporten is en houd daar aandacht voor in je communicatie. Natuurlijk is winnen fijn, maar het zou vooral om spelplezier moeten gaan. Dat plezier wordt groter als je onderling een sportieve wedstrijd speelt. Vier je feestje zonder dat je de tegenstander daarmee in zijn hemd zet. Klap ook eens voor een mooi punt van de tegenstander. Lekker sporten is voor een groot deel een kwestie van zelfvertrouwen, zeker voor een kind. Wil je dat hij of zij blijft volleyballen, zorg dan dat het zo leuk mogelijk blijft in en om het veld”, besluit de jeugdvoorzitter.  

Ook winnen met sportiviteit? 
Er valt dus veel te winnen met sportiviteit en respect. Gaat jouw club ook voor een betere sfeer en betere prestaties? Op Sportplezier.nl vind je een schat aan informatie en middelen die je richting alle doelgroepen binnen jouw vereniging kunt gebruiken. Ook de Nevobo accountmanager in jouw regio helpt je graag op weg, klik hier voor de contactgegevens.   

Samen maken we het nog leuker in en om het volleybalveld! 

Bron: Website Nevobo.nl

Foto:Ronald Hoogendoorn
 

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 5 september 2019 door Jos Mulder
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *