Erelid Jouke de Haan overleden

Ons bereikte het zeer droevige bericht dat zondagochtend 6 maart, ons erelid Dhr. Jouke de Haan is overleden. Hij is 74 jaar geworden. Jouke was al enige tijd ziek. Met het heengaan van Jouke verliezen wij niet alleen iemand die bij onze vereniging het zitvolleybal op de kaart heeft gezet, maar ook iemand met een groen hart.

Tijdens de viering van het 40-jarige bestaan in 2013 werd Jouke ten overstaan van veel Alternoten tijdens de grote reünie benoemd tot erelid van onze vereniging. Niet veel later gevolgd door zijn benoeming door de burgemeester van Apeldoorn tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Jouke (staand links) na het veroveren van de titel ‘landskampioen zitvolleybal’ in 2012

Die eretitels werden aan Jouke verleend vanwege zijn verdienste voor de zitvolleybalsport bij onze vereniging, met als hoogtepunt het landskampioenschap van de zitvolleyballers van Alterno in 2012. De tekst die in 2013 werd uitgesproken door voorzitter Leo Dadema bevatte onder andere de volgende zinssnede: ,,Vanaf het begin van het zitvolley in de jaren ’80 is Jouke de drijvende kracht geweest om het zitvolleybal een volwaardige tak van sport binnen onze vereniging te laten zijn. Met nimmer aflatende ijver en enthousiasme heeft Jouke gedurende 30 jaar bij Alterno het zitvolleybal onder de aandacht gebracht en opgebouwd, met als hoogtepunt het Nederlands kampioenschap in 2012.”

Jouke en zijn vrouw tijdens zijn benoeming tot erelid in 2013

Nederland

Jouke de Haan heeft zowel nationaal als internationaal zeer veel betekend voor het zitvolleybal. Als bondscoach stond hij van 1982 t/m 1992 aan het roer bij het Nederlands mannenteam. De Haan won met Oranje vele prijzen, waaronder goud op de WK’s van 1983 (Delden) en 1989 (Las Vegas) en goud op de Paralympische Spelen van 1984 (New York). Nederland behoorde in deze periode tot de absolute wereldtop in het zitvolleybal. (Bron: Nevobo)

Wereldwijd

Met het heengaan van Jouke verliest ook het Nederlandse zitvolleybal een icoon. Niet alleen in Nederland maar wereldwijd heeft hij zich bezig gehouden met het ondersteunen van het zitvolleybal. In verschillende landen is hij onder andere bondscoach geweest.

 • 1982-1992 Coach/trainer Nationaal Heren zitvolleybalteam Nederland
 • 1998-2003 Coach/trainer Nationaal Heren zitvolleybalteam Duitsland
 • 2006-2008 Coach/trainer Nationaal Heren zitvolleybalteam Egypte
 • 2008-2010 Coach/trainer Nationaal Heren zitvolleybalteam Rwanda
 • 2010 Coach/Trainer Nationaal Heren zitvolleybalteam Duitsland.

Ook zijn inzet voor World Paravolley en Paravolley Europe zijn belangrijk geweest. Hier lag de aandacht vooral bij het opleiden van zitvolleybal coaches. (bron Paravolley Nederland)

Lees hier het laatste interview met Jouke over zijn verdiensten voor het Zitvolleybal.

Alterno

Jouke is er niet meer, maar bij Alterno zal hij niet worden vergeten. Als we aan Jouke zullen denken, dan gaan onze gedachten naar wat hij voor het zitvolleybal bij onze vereniging heeft betekend. Zijn vermelding op het erelidmaatschapsbord en het vaandel van het Nederlandse kampioenschap van ons zitvolleybalteam in 2012, dat aan de wand hangt in de Alternohal, zullen de zichtbare getuigenissen blijven van de betekenis van Jouke voor onze club.

Rust zacht Jouke!

Wij wensen zijn vrouw Marjan, Marc, Tim en Robin en verdere familie en vrienden veel sterkte om dit verlies te kunnen dragen.

Namens het bestuur en de leden van Alterno

Jos Mulder

Het afscheid zal in besloten kring plaatsvinden. U kunt wel een online reactie plaatsen. Klik daarvoor op deze link

Reactie Nevobo: Zitvolleybalicoon Jouke de Haan overleden

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 8 maart 2022 door Jos Mulder
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5 reacties

 • Marianne, Tim, Marc en Robin sterkte gewenst met het verwerken van dit grote verlies. Zitvolleybal en Jouke de Haan zullen aan elkaar verbonden blijven! Dank voor alle inzet!

 • ik wens alle familieleden, vrienden en bekenden heel veel sterkte met het dragen van dit verlies. Jouke was een man met een groot sporthart voor het volleybal en dan specifiek het zitvolleybal. Daarin heeft hij hele grote bijdragen geleverd. Rust zacht, Jouke.

 • Geert van den Heuvel

  Veel te vroeg overleden. Hij was een icoon in het zitvolleybal, waarvoor hij zich altijd heeft ingezet. Familie de Haan en vrienden gecondoleerd en veel sterkte met dit verlies.

 • Jouke heeft in verschillende periodes het zitvolleybal binnen de vereniging een boost gegeven. Waar het zitvolleybal ooit in Apeldoorn bij Bravo begon als gehandicaptensport, bracht hij het naar Alterno. Het woord inclusie kenden we nog niet, maar hij stelde het open voor iedereen, regelmatig deden spelers met (chronische) blessure een tijdje mee. Ook ik heb onder zijn leiding (en die van Tim) alle hoeken van het veld gezien. Ik wens Marianne, Marc, Tim en Robin heel veel sterkte.

 • Martin Lijssen

  Droevig nieuws. Sterkte voor de familie!
  Mooie samenvatting van hetgeen Jouke heeft bereikt en het onderstreept de belangrijke bijdrage die Jouke heeft geleverd aan het zitvolleybal.