Een tweede leven voor Alterno shirtjes in Afrika

Wat voor veel weer de eerste wedstrijd na de lock down was afgelopen seizoen, was voor mij mijn laatste wedstrijd bij Dames 1. Ik had het genoegen om mijn laatste wedstrijd tegen Sudosa-Desto Dames 1 te spelen waarvan de toenmalige hoofdtrainer Lesley de Jonge van mijn plannen hoorde om vrijwilligerswerk te gaan doen in Afrika.

Als oprichter van Let’s Keep de Ball Flying, een organisatie die staat voor “het bouwen aan een wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft om te volleyballen”, kreeg ik van Lesley een extra koffer mee op reis met allemaal ballen en shirtjes van het Nederlands damesteam. Eenmaal aangekomen in Ghana afgelopen maart deed ik vrijwilligerswerk in een weeshuis en kwam ik via lokale vrienden in contact met een volwassen volleyteam waarbij ik twee keer mee heb getraind op een buitenveldje in 38 graden, want geld voor een hal is er niet. Het was geweldig om te zien hoe gedreven iedereen was ondanks de beperkte middelen. Iets wat voor ons zo simpel is als kniebeschermers en schoon drinkwater tijdens trainingen is daar vaak niet aanwezig.

Ik kon door de materialen van Let’s keep de Ball Flying het hele vrouwenteam sponseren met shirtjes en ballen doneren voor de mannen en vrouwen. De vreugde was onweerstaanbaar en fijn om te zien hoe blij en dankbaar zij hiervoor waren.

Na mijn avontuur in Ghana vloog ik verder naar Tanzania waar al vrij snel duidelijk werd dat het beoefenen van een sport meer weggelegd is voor mannen en er maar langzaam verandering in komt voor vrouwen. Waardoor het stimuleren van sport zeer belangrijk blijft.

Tijdens mijn reis bleef ik af en toe in contact met de mensen van Let’s keep the Ball Flying die zelf ook naar Tanzania en Kenia vertrokken voor het geven van volleybal clinics waarbij de shirtjes van Alterno met trots gedragen werden. Cindy Zandstra een speelster uit Sudosa-Desto Dames 1 en ‘fingerprint’ van Let’s Keep te Ball Flying verteld hierover het volgende. “Op 21 juni 2022 zijn we met Let’s Keep the Ball Flying in Kenia, Nairobi geweest. Eerder dat jaar hadden we al kleding opgestuurd voor een project daar dat wij steunen.

Film van Fleur

Film van Fleur https://www.youtube.com/watch?v=x4Ukl9gPgx4.


Toen wij aankwamen bij het veld waren de jongens al druk aan het trainen in hun Alterno shirtjes. Trots liepen ze daar in hun team rond. Het leuke was dat doordat ze deze shirts aan hadden ze ook meer opvielen voor omstanders en andere kinderen. Veel kinderen wilden meedoen en met de bal spelen. We hebben de jongens een clinic gegeven en wat nieuwe oefeningen aan de trainers laten zien die leuk zijn om bij de training in te voegen.

Het lijkt een klein gebaar het geven van kleding, maar voor deze kinderen is het zoveel meer! Het geeft ze verbondenheid met elkaar en iets om trots op te zijn. Doordat ze daarnaast uit school direct gaan trainen houdt het ze ook nog weg bij de criminaliteit. Zoveel impact en voor ons een klein gebaar!”

Met vriendelijke groet,

Fleur Wesselink

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 21 juli 2022 door Peter Bredenoort
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties