Dames 1 zet kroon op (top)seizoen

Groot feest in Ede waar dames 1 zaterdagmiddag de wedstrijd om het algehele kampioenschap van de topdivisie heeft gewonnen. In een zeer spannende wedstrijd was Alterno uiteindelijk na vijf sets de sterkste. Het klopte de kampioen van de andere topklasse, Activia, met 3-2.

De openingsset werd door het team van de afscheid nemende trainer Wilfried Groothuis nog gewonnen in de Van der Knaaphal te Ede. De ballen vielen in die eerste set goed voor de ‘groenen’ en zelfs de twijfelachtige beslissingen van het arbitrale duo pakten voor Alterno meestal goed uit. Voor de in flinke getale meegereisde supporters viel er die eerste twintig minuten genoeg te juichen (25-22).

Geen toeval

Hoe anders liep het in de twee daaropvolgende sets waarin Alterno weinig grip had op de sterke verdediging van de vrouwen uit Sint Anthonis. De ‘rode’ zijde van de tribune maakte in die periode behoorlijk meer lawaai dan de kant waar de supporters van Alterno zaten, een afspiegeling van wat zich binnen de lijnen afspeelde.

Volgens Wilfried Groothuis maakte zijn team in die twee doorgangen net iets teveel fouten en ging het te krampachtig op zoek naar de openingen in de verdediging vam Activia. (14-25, 18-25). Dat de wedstijd in de vierde set (25-20) weer kantelde in Apeldoorns voordeel was volgens Groothuis echter geen toeval.

,,We zijn gewoon ons spel blijven spelen, op dezelfde wijze blijven aanvallen. Onze twee sterkste wapens, de blokkering en de poweraanvallen, begonnen weer te lopen en de meiden kregen er meer en meer vertrouwen in. Het is de kracht van deze ploeg dat we ook als het tegenzit en we op achterstand komen, ons weer terug in de wedstrijd weten te vechten. Dat hebben in de competitie maar ook vandaag op belangrijke momenten verschillende keren duidelijk laten zien.”

Slotfase

Groothuis doelt onder andere op de vijfde set waarin Alterno zich van een 1-5 achterstand terugvocht naar een 8-6 voorsprong, maar na de kantwissel de Noord-Brabantse vrouwen weer langszij zag komen (12-12). Op 14-15 was het eerste matchpoint voor de ploeg die volgend jaar in de eredivisie gaat acteren – de licentie en de nieuwe trainer, ex-dynamo coach Michael Beugelsdijk, zijn al binnen- een feit.

Alterno overleefde. En Alterno overleefde ook matchpoint twee en drie en kreeg tenslotte op 17-16 zelf het eerste matchpoint. Die eerste kans werd nog niet benut, maar de tweede op 18-17 wel en vervolgens kon de bank los om de speelsters in het veld te bestormen en een klein feestje te vieren, alvorens met de kampioenschaal achter het bord met de tekst ‘Amateurkampioen 2023’ plaats te nemen.

Bekroning

Een mooie prijs die kan worden gezien als een mooie beloning. Voor de vereniging voor het ingezette beleid ten aanzien van het zelf opleiden van spelers en speelsters voor de divisieteams. Voor het team dat naarmate het seizoen vorderde steeds beter is gaan spelen en mentaal steeds sterker is geworden. En voor de afscheid nemende Wilfried Groothuis die met deze titel een lekker afsxheidspresentje mee naar huis neemt. Al heeft hem dat, vooral aan het einde, wel al zijn haren gekost.

Kampioenschap Topdivisie: Alterno – Activia 3-2 (25-22, 14-25, 18-25, 25-20, 19-17)

Jos Mulder.

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 28 mei 2023 door Jos Mulder
Share Button

1 reactie

  • Gefeliciteerd dames
    En natuurlijk Heren1
    Gezellig dat jullie het in ons clubhuis kwamen vieren