Dames 1 experimenteert met data

Data is inmiddels niet meer los te zien van het topvolleybal. Ieder team in de Eredivisie heeft bij de wedstrijden een scout achter het veld zitten en het algemene niveau van hen wordt ieder seizoen beter. Ook Alterno heeft hier de afgelopen jaren flinke stappen in gemaakt. Dit heeft ertoe geleidt dat komend seizoen gebruikt wordt gemaakt van een unieke data-analyse.

Bij het maken van een tactisch plan wordt veel data gebruikt en veel beelden bekeken. Coaches willen veel weten van de tegenstanders, zodat het plan wat ze maken gaat werken. Deze data is afkomstig van de scouts. De data van alle teams is beschikbaar middels een programma waar elk team in de Eredivisie beschikking toe heeft. Zo is er een grote ‘verzamelbak’ met data die gebruikt wordt als voorbereiding op de wedstrijden.

De Nevobo heeft het teams verplicht om de data van de thuiswedstrijden online in het programma te zetten. Zo is de data in het programma afkomstig van tien verschillende scouts. Iedere scout voert de data op zijn eigen manier in, waardoor er verschillen zitten. Hierdoor kan het gebruik van deze data alleen op een oppervlakkig niveau gehanteerd worden. Hierdoor is het moeilijk om alles van de tegenstander te doorgronden.

Per wedstrijd worden gemiddeld 1.300 codes ingevoerd. Dit komt neer op ongeveer 32.000 codes per team in een seizoen. Zo heeft dames 1 ook deze hoeveelheid data per seizoen beschikbaar over zichzelf. Toch ligt vaak de focus in data vooral op de tegenstanders. Voor de zomervakantie zag ik een documentaire van een Amerikaans basketbalteam. Zij hebben met de data die zij beschikbaar hadden dusdanig inzetten dat ze zo hoog mogelijk zouden eindigen. Zij hebben veel geïnvesteerd in het creëren van een de data-analyse die primair betrekking heeft op het eigen team. Door dit op een slimme manier in te zetten hebben zij ver boven iedereens verwachting gepresteerd.

Bij DROS-Alterno hebben wij hier inspiratie uit opgedaan en hebben we een data-analyse gebouwd waarbij 44 pagina’s aan data vertaald zijn naar 13 overzichtelijke analyses. Hiermee kunnen wij als staf op detailniveau een volledig beeld krijgen hoe het eigen team en individuele speelsters presteren in veel verschillende situaties. Wij zijn erg tevreden over het resultaat en hopen hier komend seizoen de vruchten van te kunnen plukken!

Rick van Andel, scout Dames 1

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 13 september 2019 door Jos Mulder
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *