AVA-trainers in het spotlicht

De Alterno Volleybalaccademie staat aan de vooravond van het 2e seizoen. Nu de kinderziektes er na het pilotjaar zo goed als uit zijn, stromen niet alleen de aanmeldingen voor het nieuwe seizoen binnen maar zijn ook op één na, alle groepen voorzien van een trainer. In veel gevallen zijn dat voor Alterno bekende gezichten maar soms ook zijn het geheel nieuwe trainers. De komende weken zullen we alle trainers aan u voorstellen en vandaag is dat Wilco Bresser:

Ik ben pas op mijn zestiende gaan volleyballen, de eerste twee jaar met weinig succes. Daarna ging het steeds beter. Helaas werd ik op mijn 21-ste geremd door een blessure aan mijn achillespees. Nadat ik nog een zware blessure kreeg aan mijn knie, ben ik op mijn 25-ste begonnen als volleybaltrainer bij Martinus in Tiel. Om goed training te kunnen geven, begon ik ook gelijk aan de trainer A-cursus. Twee jaar later gevolgd door de trainer B-cursus en nog voordat ik daarmee klaar was, begon ik al aan de trainer C-cursus en top-jeugd en tot slot de pilot voor beachvolleybaltrainer.

Mijn hart ligt bij het trainen van jeugd. Helaas wordt dat niet overal serieus genomen, zoals bij Alterno. Intussen heb ik zo’n 22 jaar ervaring als trainer. Heb finales Open Club en Gesloten Club meegemaakt. Steunpunt-training en NVS, zowel jongens als meisjes gedaan en heel veel tijd gestoken in het denken over hoe je training moet geven. De vader van Nico Frederiks vatte het zo samen: Er mag gelachen worden, maar als er gepoetst moest worden dan ging iedereen er 100% voor.

Ik ben van mening dat elke club bij de jeugd een gedegen technische opleiding moet hebben en daar ontbreekt het vaak aan. Gewoon omdat de gediplomeerde trainers alleen op het eerste van een vereniging wil staan. Maar wie zorgt er dan voor dat de spelers ook later het niveau halen dat nodig is om 2e, 1e, top- of eredivisie te spelen. Bij de jeugd kun je ze nog wat aanleren, afleren. Als ze al senior zijn wordt dat lastig. Een verkeerd looppatroon is dan, zelfs met uren trainen, nauwelijks meer af te leren.

Niet allen spelers moeten in zichzelf investeren, maar ook trainers. In het verleden heb ik veel geleerd van de trainers op de trainerscursus, zoals Appie Krijnsen en Toon Gerbrandts, maar ook door te assisteren heb ik veel opgestoken. Zo heb ik Gert Veldhuizen zijn visie op volleybal van dichtbij mogen meemaken en ook Ivo Martinovic en Adrie Noij waren inspirerend. Van dit soort trainers leer je in korte tijd heel erg veel.

Het afgelopen seizoen heb ik jongens A opgepakt, omdat er geen trainer voor ze was. Daar heb ik geen moment spijt van gehad, wat een geweldige kerels en hun passie voor het spel is zeer groot. Misschien dat we daarom 2e van Nederland zijn geworden op 24 mei in Eindhoven.

Alles over de AVA is te vinden onder de hoofdknop AVA op deze website.

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 13 juni 2014 door Jos Mulder
Share Button

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *