Jeugdtoptoernooi

De toernooicommissie bestaat uit: Monique Nijhof & Marga Tijssen (voorzitter) . Voor vragen en opgeven voor deelname, mail naar jeugdtoptoernooi@alterno-apeldoorn.nl

Voor het jeugdtoptoernooi zijn wij nog op zoek naar een sponsor.

Laatste nieuws

31.12.2018: Lees hieronder het verslag en klik hier voor de foto’s

07.12.2018: Toptoernooi alleen voor D-teams

Verslag en uitslagen laatste editie

Eén dag volleybalplezier

Anders dan andere jaren. Minder stress, minder druk, minder… van alles. Maar toch maakte die ene dag van ons toernooi welke wel doorging, heel veel goed. Eén dag CMV-toernooi. Ter voorbereiding op het Nationale Open Club Toernooi. Zeker niet minder belangrijk. Sterker nog, dit zijn de spelers van de toekomst.
En het is zondag en dat betekent dat er altijd veel en gezellig publiek
komt. Druk bezette tribunes en een vol clubhuis. Ook als daar ook nog eens
de oliebollen uitgedeeld worden. De kinderen gaf het allemaal niets. Zij vermaakten zich opperbest in de gymzalen, op de tribunes of in het veld. Drie poules streden om de eer. Wie komt het best naar voren en wie moet nog even hard werken om zaterdag 5 januari door te mogen naar de halve finale op het NOJK?
Dit jaar ook weer een groot compliment aan alle teams, ouders, coaches en
scheidsrechters. Overal stond altijd een scheidsrechter. Een extra groot
compliment aan Maud, een zeer jonge scheidsrechter van SV Dynamo die super stond te fluiten. Een groot talent!

Aan het eind de prijzen:
Poule A en B:
1. Sneek MD
2. Alterno MD1
3. Tornado MD
4. Orion JD
5. Avior MD
6. PDK Huizen JD
7. Vovem ’90 MD
8. Emmen ’95 MD
Poule C:
1. SV Dynamo MD
2. SV Dynamo JD
3. Alterno JD
4. Alterno MD2
5. Apollo 8 MD
6. Avior JD

Dank aan allen die hebben bijgedragen aan de organisatie: de
wedstrijdleiding, de bardienst, onze stagiaires, onze klussers, onze
oliebollenuitdelers, onze opbouwers en afbrekers, onze opruimers, onze
poetsers, …. Het was een leuke en gezellige dag.
Marga en Monique

Alterno Jeugd Top Toernooi: geslaagde voorbereiding voor de 1e ronde Open Club!

We zaten klaar. De teams mochten binnenkomen. Langzaamaan kwamen op 30 december de spelers binnen, sommigen wat duf, anderen al vol energie. De muziek staat aan, de koffie ruikt heerlijk door de kantine: het toernooi kan starten. Deze dag zullen de CMV en C-teams spelen en zich voorbereiden op het Open Club Toernooi op zaterdag 6 januari. Het zijn leuke wedstrijden om te zien, alsof het al om het echte kampioenschap gaat. Ook zijn er teams die nog wat onwennig bij elkaar staan en hun rol in het veld nog niet helemaal helder hebben. Een mooi leerproces deze dag. Het is een lange dag, maar we slaan ons er prima doorheen. Aan het einde is alles weer netjes voor de volgende toernooidagen op 2 en 3 januari. Onze A en B-jeugd hoeven niet deel te nemen aan de 1e ronde, maar zijn wel degelijk van de partij op ons eigen toernooi. Veel van de teams hebben ook deelgenomen aan het Dynamo toernooi en zijn wel een beetje ‘hal-moe’, evenals de ouders. De sfeer is goed, ontspannen. De scheidsrechters (ieder team neemt zijn eigen scheids mee) doen het goed. Er is begrip voor een ‘foute’ beslissing. Goede voornemens voor 2018?? Ook het publiek moedigt aan, lacht en na soms een ‘oh’ of diepe zucht, gaan we gewoon weer verder met de volgende bal. Na 3 dagen met verspreid over deze dagen 52 teams in de hal te zijn geweest, is het toernooi klaar en liggen de laatste ‘prijzen’ in het vet. We kunnen terugzien op een goed toernooi, alle teams waren op tijd aanwezig en de spelers hebben het beste van het beste laten zien. Na nog de laatste rotzooi opruimen, kan de deur van de hal op slot. Morgen start immers het mini-toernooi…… Monique.

2016

Dit jaar waren weer de jongsten van de Open Club aan de beurt om af te trappen. De D-tjes (volgens Peter CMV ;)) hadden er duidelijk zin in. Met veel plezier werd ingespeeld op 6 velden. De organisatie was er klaar voor en het eerste fluitsignaal klonk. Met dit jaar 2 MAS stagiaires, Olaf en Marnick, die de organisatie kwam helpen.

Er werd hard gestreden in het veld, maar ook coaches waren hard aan het werk om de spelers op de juiste positie te krijgen en ze enthousiast toe te spreken. De ervaringen vanuit de organisatie zijn bijzonder positief.

En na de CMV is de C-jeugd aan de beurt. Helaas hebben we hier een afzegging van een meisjesteam en dus moet het programma een beetje op z’n kop. Erg leuk is dat er een gelegenheidsteam ontstaat om tijdelijk even het gat op te vangen van SV Dynamo en Alterno speelsters. Groen en geel vormen samen 1 team. Dank jullie wel, dames.

Er zit duidelijk wat niveau verschil tussen de teams, maar dat wil niet zeggen dat er hard gevochten moest worden om de 25 vlekkeloos te halen. De grootste tegenstander is dan de concentratie. Coaches gaan dan andere tactiek gebruiken om het team scherp te houden. Variaties in serve en aanval.

De tweede dag is de B aan de beurt. Eerst de meisjes. 6 teams strijden om de eer. Tussendoor fluiten de scheidsrechters, doet het wedstrijdsecretariaat haar ding, wordt er links en rechts wat van de grond geraapt en tapt de bardienst de koffie en thee.

De eindstand:

 1. Alterno
 2. Dynamo Tubbergen
 3. Avior
 4. Set Up IJsselmuiden
 5. Allvo
 6. Reflex Kampen

Daarna moesten de jongens. Zij zaten in een poel met 4 teams: Orion, VVH, Avior en Alterno. Het waren spannende wedstrijden. Alle teams deden heel goed hun best. Na alle wedstrijden heeft de wedstrijdsecretariaat de punten uitgerekend.

De eindstand:

 1. Orion
 2. VVH
 3. Alterno
 4. Avior

De derde dag gaat de A-jeugd strijden. Helaas hebben we hier een afzegging in de jongenspoule, maar goed, het schema wordt aangepast en de teams kunnen voldoende wedstrijden spelen.

Uitslag meisjes:

 1. Alterno
 2. Scylla
 3. Avior
 4. Kangeroe

Uitslag jongens:

 1. Alterno
 2. Set Up IJsselmuiden
 3. Orion

Het waren lange dagen en het uitrusten van deze dagen is nu begonnen.

2015

Alterno DBS Jeugd Top Toernooi toernooi van start

Zondagmorgen 07.00 uur gaat de wekker. Tijd om op te staan, want de hal moet open. De voorbereidingen zijn zaterdagavond al getroffen, nu nog even de netten op hoogte hangen, de koffie klaar zetten, muziek aan en het toernooi kan beginnen. Gelukkig zijn alle teams op tijd aanwezig. De meisjes zijn goed aan elkaar gewaagd. Ook worden er leuke wedstrijden gespeeld door de JA teams. Na een dag vol met mooi volleybal, is de eindstand:
MA poule:
1. Emmen ‘95
2. SV Dynamo
3. Alterno
4. Devolco
JA poule:
1. SV Dynamo
2. Taurus
3. Devolco
4. Orion
5. Alterno


En dan de maandag. Ook weer vroeg op. Het wordt een lange dag. De dag start minder. Met bakken komt het uit de lucht, waardoor wij echt door en doornat bij de Alternohal aankomen. Snel de boel weer opbouwen en klaarzetten. De teams komen keurig op tijd en we spreken af dat we strak de tijdsplanning volgen. De MB teams starten eerst. Het zijn echt spannende wedstrijden en de  teams zijn goed aan elkaar gewaagd. Na een prachtige finale om de 3e en 4e plaats en een schitterende wedstrijd om plek 1 en 2, waar het echt spannend werd tijdens set 2 en 3.
Tussendoor wordt er genoten van de heerlijke erwtensoep van onze Drie Beste Slagers, de sponsor van dit toernooi. Complimenten van menigeen die hiervan genoten heeft.

Eindstand MB poule:
1. Alterno
2. SV Dynamo
3. Sudosa/Desto
4. Emmen ‘95
5. VC Alvo en Devolco
6. Kangeroe en Set Up IJsselmuiden

Eindstand JB poule:
1. Alterno
2. VVH
3. Dynamo
4. RTC Almelo
5. Orion

En dan dag 3.  De allerjongsten zijn aan de beurt. Maar liefst 16 mini teams strijden tegen elkaar en laten mooi volleybal zien. Het is druk en gezellig. De spanning is voelbaar.  Coaches staan ongelooflijk positief te coachen. Complimenten. Voor sommige teams is het niveau wat te hoog gegrepen, maar ze leren enorm veel.

Uitslag CMV

Poule A/B:

1. Orion JD
2. Alterno MD
3. Alterno JD
4. Dok Dwingelo MD
5. Emmen ’95 MD
6. Pegasus MD
7. Labyellov
8. RTC Nijmegen MD1

Poule C/D:
1. PDK Huizen JD
2. SV Dynamo MD
3. Tivoc MD
4. Tornado JD
5. SV Dynamo JD
6. RTC Nijmegen MD
7. Volar JD
8. PDK Huizen MD

Tot slot zijn dan de C-tjes aan de beurt. Iets meer niveau-verschillen tussen de teams, maar nog steeds ook fantastische wedstrijden. Vooral hier ervaren we dat er veel vanaf de zijkant gecoached wordt. Beginnende toppers zijn het die nog de nodige aanwijzingen nodig hebben mn in het samen spelen.

Poule MC A:
1. Emmen ‘95
2. Alterno
3. Flash
4. Kangeroe
5. Devolco

Poule MC B:
1. Sneek
2. Sudosa
3. SV Dynamo
4. Tornado
5. Set Up

Poule JC:
1. Taurus
2. Alterno
3. Orion
4. SV Dynamo
5. PDK Huizen

Dank aan al onze scheidsrechters, barhulp, tellers, stagiaire, fotograaf, hulpouders, kookploeg, opbouwers, opruimers, die  allemaal insprongen waar nodig en natuurlijk de spelers/coaches en het publiek, waardoor we een leuk, leerzaam en gezellig volleybaltoernooi hebben kunnen draaien. Tot volgend jaar.

Wij wensen namens de toernooi-organisatie iedereen een fijne kerst en een heel goed, gezond  en sportief 2016. En natuurlijk heel veel succes tijdens het NOJK

2014

Volle bak bij Alterno Jeugd Top Toernooi; dag 1

Gisteren gingen als eerste de A-teams van start. Ondanks een aantal afzeggingen 2 dagen voor het toernooi, was het toch een vol programma. De wedstrijden worden allemaal in onze eigen hal gespeeld, en warm spelen gebeurt in de kleine zaaltjes, zodat het wedstrijdschema goed gevolgd kan worden.Moeten teams natuurlijk wel op tijd komen!
Maar goed, het 3-daags toernooi ter voorbereiding op het Jeugd Open Club Toernooi is begonnen.De teams binnen de poules zijn redelijk gelijkwaardig en dat levert mooie en spannende wedstrijden op. Uiteindelijk spelen onze MA tegen het ook in het groen gestoken Emmen de finale wedstrijd. Wat is die spannend. De 2e set gaat zelfs tot 35-33 (voor Emmen), waardoor er nog een3e set gespeeld moet worden. Alterno wordt 2e en Emmen wordt 1e na een schitterende finale wedstrijd.  Apollo wordt 3e en Dynamo wordt 4e bij MA.

Bij de jongens spelen Orion en  Tub Bocholt om plek 5 en 6, waarna Tub Bocholt 5e wordt. Plek 3 gaat naar Dynamo en op de 4e Twente.  Dan een heel spannende pot van Alterno tegen Apollo 8.  Wat meppen die jongens hard. Ik zou niet graag aan de andere kant van het net willen staan.

Dan de mannen.  Ja, wat zijn het eigenlijk. Hier zie je duidelijk verschil in het veld. Lang en kort, maar ook nog jochies en al echte mannen. Maar volleyballen kunnen ze allemaal. Wat wordt er hard gewerkt en hard geslagen. De poule wedstrijden van poule B zijn echt spannend . Alle teams hebben gelijk gespeeld tegen  elkaar. Even puzzelen en dan is bekend wie er 1,2 en 3 zijn in de poule en dus de volgende ronde om plek 1-2, 3-4 en 5-6 spelen.
Soms moet je zelfs daar dekking zoeken, want dan zoeft de bal uit en kletst die keihard tegen de muur. Toch mooi volleybal met gedreven spelers. Apollo wordt 2e en Alterno mag zich winnaar noemen van dit toernooi.

(te)Vroeg uit de veren op het Jeugdtoptoernooi Meisjes A

De standaard afspraak voor een wedstrijd is anderhalf uur van te voren aanwezig zijn. Wat doe je dan als de eerste wedstrijd om 9 uur ’s ochtends is. Nou eigenlijk precies wat u denkt, dan ben je dus om half 8 aanwezig (althans een aantal van ons). De rest had gelukkig de wekker iets later gezet en waren op de werkelijk afgesproken tijd aanwezig. Zo stonden we met zijn allen om kwart over 8 op het veld klaar voor de eerste wedstrijd. Wij mochten ons toernooi openen tegen onze mede stadgenoten dynamo.

Het was duidelijk te merken dat we niet meer gewend waren om zo vroeg te moeten spelen. Gelukkig ging er een soort tweede wekker af en werden we wakker geschut door de surf serie van Romy en begonnen we te knallen. Het werd een hele spannende wedstrijd met een 25-23 winst en een 26-24 verlies. (ach het had ook andersom kunnen zijn zei Wilfried na de wedstrijd). Met een 1-1 op zak op naar de tweede wedstrijd tegen Emmen. Ook hier wisten wij het erg spannend te maken. Weer wonnen wij de eerste en zij de twee set. Na een kleine pauze waren weer klaar voor de laatste poulewedstrijd tegen Apollo.

Deze wedstrijd verliep niet vlekkeloos ,maar eigenlijk had iedereen er wel vertrouwen in dat het goed kwam. Dit gebeurde dan ook. Met wat nieuwe frisse mensen in het veld wisten wij de wedstrijd met 2-0 mooi af te sluiten. Wij hadden er alles aan gedaan en nu maar afwachten op de anderen. Na het verlies van Dynamo was het duidelijk dat wij bij de laatste twee zaten en nog een keer tegen Emmen moesten.

Tussendoor nog even een wedstrijd bij de jongens kijken/aanmoedigen. Die aanmoediging hadden ze niet echt nodig aangezien ze dik wonnen. De finale begon “groen tegen groen”, “Emmen tegen Alterno”. Dit beloofde weer een spannende pot te worden. We begonnen enthousiast, energiek en positief en dit leverde ons de eerste setwinst op. Met een mooie 1-0 voorsprong op naar set twee. Een feest om naar te kijken. Setpoint voor ons, setpoint voor hen, aanval van Kelly, aanval van tegenstander nummer 10, setpoint voor ons en weer voor hen, aanval van Emma, aanval van nr. 10, aanval van Romy, aanval van iris, aanval van tegenstander nr. 6, punt voor Imre en weer aanval van Kel. Jaja, zo was de wedstrijd mensen tot aan 33-33 en met tussendoor aantal surffouten gelukkig aan beide kanten. En toen, toen gebeurde het hoor Emmen trok helaas aan het langste eind met 35-33. “Zooo” dacht de organisatie van Alterno, dan nu de prijsuitreiking. Prijsuitreiking??? Uuh wat dachten jullie van nog een derde set? Er moest na die zenuwslopende verloren set nog een derde set komen waarin de winnaar bekend zou worden. En daar gingen we weer hoor 16-16, 18-18, 20-20, …… ownee was dat maar zo’n feest. Deze set hadden we helaas met iets meer dan twee punten verschil verloren en eindige gewoon bij de 15. Na pas 3 trainingen samen te hebben gespeeld zag het er van de kant prima uit. We hebben hard gewerkt, we waren enthousiast en hebben een mooi begin neergezet. We zijn in het toernooi gegroeid, zo begonnen we slaperig en stonden als een paar zombies in het veld die nog ff wakker geschud moesten worden en eindigde als een energiek stel djambo’s. Dit was ook aan ons publiek te merken.  Waar we de eerste wedstrijd 1, 2, 3 uiteindelijk nog ongeveer 10 man hadden en we de krekels buiten konden horen tsjilpen zat bij de laatste wedstrijd de tribune vol en kwamen de trommels tevoorschijn. De eerste ronde van Openclub hoeven wij niet te spelen. Wij mogen 7 februari knallen en hopen u dan ook allen weer te zien en te horen. Fleur Wesselink

Lange dag bij Alterno Jeugd Top Toernooi; dag 2

Vandaag zijn de B teams aan de beurt. De meiden begonnen vanmorgen al vroeg. De teams waren aan elkaar gewaagd. Uit poule A is Alterno 1e geworden en Dynamo 2e. In poule B is dynamo Tubbergen 1e geworden en set up IJsselmuiden 2e . dus dat betekent dat Alterno en Dynamo Tubbergen  gaan spelen voor de 1e en 2e. Dynamo en set up IJsselmuiden  speelden voor de 3e en 4e plek dat was ook spannend maar dynamo nam al snel de leiding en ze wonnen met 2-0. Alterno heeft het moeilijk gehad in de wedstrijd de 1e set hebben ze gewonnen en de 2e zet ging het wat moeilijker waardoor Dynamo Tubbergen die set heeft gepakt. Het stond 1-1 dus betekent het dat er een 3e set gepeeld moet worden. De laatste set was heel erg spannend maar alterno heeft de set toch gewonnen met 16-14. De welverdiende teamschotel ging er goed in.En dan de mannen of jongens. Een lastige poule- indeling (met 7 teams)  en dan kun je niet tegen iedereen spelen (ivm tijd). Maar goed, het wedstrijdschema biedt voldoende mogelijkheden om te oefenen voor de Open club en daar is dit toernooi voor bedoeld. Hier wel wat niveau verschil, maar ook teams die zeer gewaagd waren aan elkaar. Hier geen finale rondes, maar spannende poule wedstrijden. Veel publiek, met trommels,  verhoogde de sfeer. Intussen zijn de bardiensters druk in de weer achter de bar. Met koffie/thee en andere drankjes, maar ook met het serveren van macaroni en boerenkool. Gepoetst wordt er ook volop. Klasse allemaal.Ook onze stagiaires doen hun ding. Bardienst , wedstrijdsecretariaat, fluiten,…  Fijn deze hulp. De JB Alterno doet uitstekende zaken. Ze eindigen als 1e en verdienen  de welverdiende teamschoten met een drankje. Blij zijn ze, en ook de coach is tevreden.Een lange dag. De laatste wedstrijd werd gespeeld om 21.30 en eindigde rond 22.10 uur. Nog wat bardienst, de zaal ombouwen voor morgen de D-tjes, wedstrijdbriefjes neerhangen, teltafels, stoelen, zaaltjes inrichten, bar netjes achterlaten, rommel in de zaal opruimen… kortom, we waren nog lang niet naar huis. Om 23.45 uur ben ik thuis. Moe, maar toch voldaan, want het verliep uitstekend. Geen afmeldingen, ernstige blessures of klachten. Zo hoort het eigenlijk te lopen. En wat ik ook fantastisch vind?? De hulp die onverwacht van Alterno leden komt. Even een ouder die achter de bar helpt, een boodschap doet, rommel opruimt of helpt met opbouwen. Dat is onze vereniging. Dus alle helpende handen, enorm veel dank.
Nog 1 dag te gaan. Toch nog wel een redelijk lange dag (maar tot 18.30 uur) als het niet uitloopt. Dan alles opruimen en naar huis. Kerst vieren (of uitrusten).

De laatste dag, dag 3

Zo, de 3e dag Jeugd Top toernooi zit erop. Volle bak. Maar liefst 16 teams stormen rond 08.00 uur binnen. Allemaal komen ze volleyballen. Ze hebben veel plezier. Ouders moedigen aan. De scheidsen staan weer klaar en de tellers worden uit het publiek gehaald. Lekker veel lawaai.
Ik zie zeer positief coachende coachen. Geven de jongens en meisjes uitdagende opdrachten.
Niet om te winnen (of stiekem toch een beetje), maar zeker ook om te leren. Soms een somber gezicht na een wat mindere bal of een achterstand, maar ook heel veel lachende gezichten. In ieder geval veel plezier. Geen gemopper op de scheidsen, dat zie ik graag.
Rode hoofden van inspanning. Goede aanmoedigingen vanaf de zijlijn. Complimenten aan iedere deelnemer.En dan de C-tjes
We beginnen iets later dan gepland, zo’n 20 minuten. Tja, de spannende wedstrijden bij de D-tjes en dan worden het lange potjes, maar wel fantastisch om te zien. 
C in de zaaltjes?? Het wordt steeds twijfelachtiger of we dit moeten doen. We zullen dit meenemen in de evaluatie. Betekent wel minder teams kunnen plaatsen.
De C-tjes, zowel de jongens als de meisjes poules, laten wisselend niveau zien. Mooie momenten afgewisseld met ongelukkige fouten.  Maar er  wordt hard gestreden voor iedere punt. Coaches die enthousiast mee bewegen met iedere bal, coaches die rustig toekijken en aanwijzingen geven.
Een drukke middag. Op enig moment zijn er 16 D-teams én 16 C teams in ons complex. Best vol, mag ik zeggen.
Wij wensen iedereen hele fijne dagen en een gezond, gelukkig en sportief 2015. Wij bedanken iedereen die dit toernooi weer heeft mogelijk gemaakt. Natuurlijk de teams, spelers, coaches, scheidsrechters, tellers, maar ook de mensen die elders bezig waren. Bardiensters, programma makers, omroepers, vegers, op- en afbouwers, muziek aanleggers, zaalhuurder, inkoop, … noem ze maar op. Heeeeeeeel hartelijk dank voor jullie inzet.

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 23 december 2019 door Jos Mulder
Share Button