50 jaar Alterno. Een gesprek met echte Alterno iconen (Gert Weterkamp)

Aftellen naar 27 juni 2023

Alterno bestaat dit seizoen 50 jaar. Daarom halen we herinneringen op met bepaalde (oud) Alternoten. Soms zijn het iconen van het eerste uur, soms Alternoten die zich hebben ingezet om de vereniging te maken tot wat het nu is. Ken jij ook zo iemand? Laat het weten aan activiteiten@alterno-apeldoorn.nl. In deze aflevering:  Gert Weterkamp

In deze aflevering: Op de Koffie bij Gert Weterkamp

Of toch niet?

We spreken ’s avonds af en als we eenmaal zitten vraagt hij: “Je hebt zeker al koffie gehad?” Dan maar een flesje bier van het merk dat we ook in het clubhuis hebben: Hertog Jan.

Onder het genot van een biertje hebben we het over vroegere tijden.

Gert woonde aan de Hulstweg en daar had men het straatteam De Blokkers. Hiermee is het begonnen voor Gert. Daarna volgden een aantal fusies. Blue Stars, Smash & Blok, wat resulteerde in BBSC en uiteindelijk de fusie met United.

Volgens Gert vertoonde BBSC in die tijd het betere volleybal in Apeldoorn. Toen de fusie met United plaats vond, was het dus ook logisch dat de mannen van BBSC Alterno Heren 1 werden en de mannen van United werden Alterno Heren 2. Alterno is ontstaan als “Alternatief” voor Dynamo, destijds de andere grote vereniging in Apeldoorn.

Als clubtenue werd gekozen voor groene shirts en witte broeken. “ik blijf het jammer vinden dat het oranje broekje van de oude vereniging niet is overgenomen” aldus Gert. Namen uit die begintijd van Alterno ( en daarvoor) komen zonder hapering uit zijn mond. Broertjes van Strien, Broer Kerst Hoekstra, Adrie de Wilde, broers Pasman en natuurlijk Roelofs, Abbink, Huigen en ga zo nog maar even door. Een mooie tijd, dat is wel aan zijn enthousiasme te horen.

In de BBSC-tijd en de beginjaren van Alterno heeft Gert, naast speler in Heren1, ook verschillende functies bekleed. O.a. Technische Commissie, secretaris en penningmeester. Het was een hechte club vrijwilligers die samen de schouders er onder zetten.

Na het tweede jaar vielen een aantal ervaren spelers af en dit werd aangevuld met onervaren jeugdspelers. Dit had dan ook tot gevolg dat het team degradeerde en het jaar erop nog eens.

Na enkele jaren in Canada te hebben gewoond, waar hij geen volleybal, maar o.a. Squash heeft gespeeld, kwam hij bij Alterno in een “gesloten” team terug. Spelend in de 1e klasse bleven de oudjes bij elkaar en werden meerdere keren kampioen, maar wilden niet promoveren naar de Promotieklasse.  Diverse keren kon dan een degraderend Alterno-team toch in die klasse blijven. Trainingen op de maandagavond liepen altijd door tot diep in de nacht. En vóór dat ze dan naar huis gingen, moest er eerst nog een kroket gebakken worden om mee naar huis te nemen, want anders mochten de mannen niet thuis komen. En dat kan Anneke, Gerts vrouw, die inmiddels ook is thuis gekomen, beamen.

Op de vraag: wat was de mooiste tijd bij Alterno?, wordt direct de beginjaren genoemd. Samen met de oude zakken volleyballen en veel samen doen; en nog steeds. In de begin jaren van het Dynamo-toernooi, waar veel internationale teams kwamen, hadden ook Alterno-leden buitenlandse spelers in huis. Dit was ’s avonds altijd een gezellige boel als iedereen elkaar opzocht.

Vooral de samenwerking bij de bouw van het clubhuis en de hal is een fantastische tijd geweest. Daar werden heel veel uurtjes aan besteed. Met een kleine groep vrijwilligers werd bergen werk verzet. Ondanks dat er inmiddels enkelen zijn weggevallen, zoals Piet Graaff, Fop ten Broek, Gert Abbink en Bert Huigen, gaan ze nog heel regelmatig samen een drankje drinken en andere leuke dingen doen. Ook speciale data, zoals trouwdagen en dergelijke, worden samen gevierd. Vrienden voor het leven.

Gert is al heel lang niet meer in de Alternohal geweest. Reden daarvoor is dat hij zich niet meer kon herkennen in het beleid waarvoor werd gekozen en de manier waarop dit werd “doorgedrukt”.

“Door deze keuzes is ons mooie cluppie bijna failliet gegaan” aldus Gert. Dit zit nog steeds heel diep bij hem.

Ik merk op dat tijden zijn veranderd en nodig hem uit om toch eerdaags een keer te komen kijken. Uiteraard kan hij ook een biertje komen drinken met Heren 6 waarin nog diverse bekenden van hem spelen.

Op de fiets ga ik terug naar huis, waar ik binnen mag komen, ondanks dat ik geen kroketten mee breng.

Tonnie Nijhof

Eerdere afleveringen van Alterno-iconen:

Inge Visser, Marloes Zinnemers, Mieke en Theo Roelofs

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 28 mei 2023 door Peter Bredenoort
Share Button