50 jaar Alterno. Een gesprek met echte Alterno iconen (Ronald Dros)

Aftellen naar 27 juni 2023

Alterno bestaat dit seizoen 50 jaar. Daarom halen we herinneringen op met bepaalde (oud) Alternoten. Soms zijn het iconen van het eerste uur, soms Alternoten die zich hebben ingezet om de vereniging te maken tot wat het nu is. Ken jij ook zo iemand? Laat het weten aan activiteiten@alterno-apeldoorn.nl. In deze aflevering:  Ronald Dros

In gesprek met Ronald Dros in het nieuwe bedrijfspand

Ronald gaf nog even aan. We zijn net verhuisd, iets verder de straat in. Met het gebouw nog in de steigers, stap ik naar de receptie. Ronald verwacht mij. We praten even over deze nieuwe plek, zijn nieuwe kantoor en dat er nog wat kleine zaakjes geregeld moeten worden. Maar hij is verder zeer tevreden over dit nieuwe onderkomen. Nodig omdat het oude gebouw te klein werd. Inmiddels kent Dros Schoonmaakdiensten maar liefst ruim 450 medewerkers. Nieuwsgierig wat zij allemaal doen, door heel Nederland? Zie https://dros.nl/schoonmaakbedrijf

Start als hoofdsponsor

Ik vraag Ronald wat hem zo bindt aan Dros Alterno. Ronald:’ Als voorzitter van Torpedo (volleybalvereniging in Hoenderloo) kende ik Fop. Fop was een beetje aan het klagen over de schoonmaak, met name van de groene vloer die toen nog in de hal lag. Nou, daar kon ik wel wat mee. Met een grote dosis lef en ambitie kwam er een sponsorcontract. Voor beide partijen aantrekkelijk. De donkergroene vloer werd weer lichtgroen’. Destijds speelde Ronald zelf nog bij Torpedo in het 1e heren team. ‘Heel apart als je dan tegen Dros Alterno moest spelen. Tegen je eigen naam’. We spreken nu over het jaar 1999. De start van Dros Schoonmaakdiensten als sponsor van VV Alterno en daardoor de naam DROS Alterno kreeg. Omdat we nu wéér Dros Alterno heten, lijkt het alsof Dros al die tijd sponsor is geweest. Helaas moest Dros zich terugtrekken ten tijde van de bankencrisis, rond 2010. Daarna hebben we Het kindercentrum en Coolen als hoofdsponsor gekend.

Het hoofdsponsorschap is weer opgepakt door Henk Wijnsma. Ronald werd benaderd en zie daar. Ronald zelf benadrukt dat het nu om een partnership gaat. Betrokkenheid naar elkaar is van groot belang. ‘En ik kwam weer bij Alterno alsof ik nooit ben weggeweest. Ik zie de spelers en speelsters nu op de tribune hun kinderen aanmoedigen. Volledige families. Het voelt als thuiskomen’.

De sporter Ronald

Ronald zelf was van oorsprong een voetballer, maar werd ooit door zijn vader gevraagd in te vallen in het recreanten volleybalteam van Torpedo. En zo begon zijn spelverdeler carrière; later doorgegroeid naar Heren 1 van Torpedo. Rond zijn 45e is Ronald gestopt. Daarna heeft hij nog getennist. En 2 jaar geleden heeft zijn GVB gehaald. Momenteel gaat hij met regelmaat naar de sportschool om fit te blijven.

Sport of niet, maar Ronald is lange tijd bij de vrijwillige brandweer geweest in Hoenderloo. Door alles wat je meemaakt, heb je vrienden voor het leven.

Dros Schoonmaakdiensten

Op 9 april 1985 start Ronald als zelfstandige een schoonmaakbedrijf. Alleen. Maar al in augustus dat jaar heeft hij 4 mensen in dienst. Zijn ouders zijn super belangrijk in deze fase van zijn bedrijf. Zijn moeder is zijn telefoniste en zijn vader helpt waar kan. Via contacten bij de gemeente Apeldoorn kan hij al snel aan de slag bij scholen. Tot 1994 heeft Ronald altijd zelf meegewerkt; daarna wordt het bedrijf té groot en is er  fulltime management nodig.

Diverse belangrijke certificaten (ISO, PSO, VCA, OSB, MVO, certificaten op het gebied van milieu en veiligheid, ..) worden behaald om zo erkend te worden als professioneel schoonmaakbedrijf. Met trots praat Ronald over het bezitten van deze certificaten. ‘We moesten verder professionaliseren en zijn (vaak dure) cursussen gaan volgen. Joris van Hintum, nu eigenaar van Rijschool De Weerd Verkeersopleidingen, heeft mij destijds zeer geholpen met het maken van deze slag. Na zijn vertrek bij Dros Schoonmaakdiensten was het duidelijk dat de leiding niet meer bij 1 persoon kon liggen en is er een MT van 5 personen gevormd. Nog steeds ben ik Joris dankbaar voor zijn bijdrage destijds. Een loyaal mens’.

Dros Schoonmaakdiensten is meerdere keren uit zijn voegen gegroeid. Het bedrijf start vanuit het ouderlijk huis van Ronald en betrekt in 1989 een bedrijfspand in Hoenderloo; op 22-04-2004 verhuist het bedrijf naar Apeldoorn en recentelijk, op 16 december jl. naar een groter pand.  Ronald verwijst naar een mooi ornament in zijn kantoor ‘Gekregen van de medewerkers. Iedere verhuizing staat vermeld’. Dat hij hier blij mee is blijkt wel uit de prominente plek die dit inneemt in zijn kantoor. De verhuizing is achter de rug, maar er moesten voor de opening nog wel wat zaken geregeld worden, zoals schilderen, schoonmaken, schilderijen ophalen. Hij heeft hiervoor medewerkers gevraagd om een zaterdag te komen helpen. Ronald: ‘Hoe fijn is het als dit lukt. En een mooie bijkomstigheid: Je staat dan weer samen met een medewerker de vloer te boenen. Ik leer zo ook weer wat medewerkers kennen en heb de goede gesprekken. Want eerlijk, 450 medewerkers ken je niet allemaal persoonlijk’. En gedurende dit gesprek merk ik dat dát juist Ronald zo bezig houdt: de mens achter de medewerker.

Maatschappelijk betrokken

Het ontroert me zoals hij over zijn familie, medewerkers en vrienden praat. Persoonlijk, betrokken, warm. Hij vertelt over bijzonder medewerkers die het soms lastig vinden om hun draai in onze huidige maatschappij te vinden. Hij helpt waar hij kan. ‘Ik heb mensen in dienst die ooit als ‘mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt’ werden betiteld. Zodra ze in dienst zijn, zijn ze gewoon op de arbeidsmarkt en onderdeel van het werkzame leven en ‘mensen met een voormalige afstand tot de arbeidsmarkt’. Het bedrijf Dros Schoonmaakdiensten heeft ‘het zorgen’ in het DNA zitten. Het helpt zijn medewerkers op weg, bijvoorbeeld met een luisterend oor, maar ook met een extra opleiding. En als er dan succes is, mag je trots zijn. Hij zet nadrukkelijk iedere medewerker in zijn kracht.

En niet alleen over zijn medewerkers is hij trots. Hij praat supertrots en soms met emotie, over zijn ouders. Hoe belangrijk die zijn geweest bij de start van zijn bedrijf, maar ook later. Zijn vader die zelfs tijdens zijn pensioen graag bij Ronald in dienst wilde komen. Om lekker bezig te zijn, maar ook om te helpen waar kan.

‘Ik heb van huis uit meegekregen dat je wat voor anderen moet overhebben. Mijn ouders waren ook verenigingsmensen. Waar je hulp kunt bieden, moet je dat doen’.

Ook duurzaamheid wordt een steeds groter thema. Ook daar zet DROS Schoonmaakdiensten zich volledig voor in.

Van klein naar groot

Je kunt wel stellen dat Dros Schoonmaakdiensten nu een middelgrote speler is in de schoonmaakwereld. En dat is zeker niet vanzelf gegaan. Er zijn de nodige hobbels overwonnen, diverse crisismomenten zijn gepasseerd. Op de vraag of hij deze ambities had toen hij begon: ‘Ik had wel de drive om te groeien, maar boven alles staat dat je je werk goed moet doen en daardoor tevreden klanten hebt. Een tevreden klant is een goede reclame voor groei’. En intussen werkt het bedrijf ook keihard aan tevreden medewerkers, een kostbaar bezit. En Ronald beseft dat tijden veranderen. Je moet mee in de ontwikkelingen om je heen.

Inmiddels kent het bedrijf dus meer dan 450 medewerkers uit 38 landen. Dat maakt het soms complex, uitdagend. Maar ‘met persoonlijke aandacht komen we samen een heel eind’. Ook Ronald kent momenteel de knelpunten op de arbeidsmarkt. Door het inzetten van nieuwe vormen van media, zoals bv TikTok, maar ook direct bij scholen bij de diploma-uitreiking aan de poort te staan met een ijsje, worden nieuwe, creatieve vormen van werving ingezet. ‘En soms moet je nieuwe medewerkers meer leren dan alleen het schoonmaken. Bijvoorbeeld dat werken óók inhoudt dat je op tijd komt, dat je er verzorgd uit moet zien, dat je netjes naar de klant bent. En soms komt er iemand boven drijven, die boven de rest uitsteekt. Als je daarin investeert met bijvoorbeeld een opleiding, dan zie je zo iemand letterlijk groeien en zijn er mooie carrière kansen’.

Er moet nog even een foto gemaakt worden. Een lijst met een mooi Dros Alterno shirt hangt prominent in het nieuwe gebouw. Ronald vertelt dat hij trots is om erelid van Alterno te mogen zijn.

Het uur zit erop. Een mooi gesprek met een bevlogen, betrokken mens. Ronald heeft veel verteld en we zijn soms van links naar rechts geschoten in de onderwerpen. Boeiende onderwerpen, zelfs de wereldproblematiek hebben we even aangehaald. Ik bedenk op de terugweg: hoe ga ik dit allemaal aan het papier toevertrouwen…. Komt vast goed.

Eerdere afleveringen van Alterno-iconen:

Rien Scholten, Patricia Leerkes, Bert Beernink, Rob en Melanie van den Dool, Gert Weterkamp, Inge Visser, Marloes Zinnemers, Mieke en Theo Roelofs

Monique Nijhof

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 28 mei 2023 door Peter Bredenoort
Share Button