50 jaar Alterno. Een gesprek met echte Alterno iconen (Patricia Leerkes)

Aftellen naar 27 juni 2023

Alterno bestaat dit seizoen 50 jaar. Daarom halen we herinneringen op met bepaalde (oud) Alternoten. Soms zijn het iconen van het eerste uur, soms Alternoten die zich hebben ingezet om de vereniging te maken tot wat het nu is. Ken jij ook zo iemand? Laat het weten aan activiteiten@alterno-apeldoorn.nl. In deze aflevering: Patricia Leerkes

In het clubhuis met Patricia Leerkes, administratietijger.

Hoe zo, vrijwilliger voor Alterno?

Patricia komt vanuit de kou binnen. Ik ben nog even bezig met wat thee en koffie inschenken voor de sponsorcommissie. Voordat ik het gesprek met Patricia kan starten, is ze al ‘lastig’ gevallen door enkele Alternoten met een vraag. Tja, hieronder zal duidelijk worden dat dat niet zo heel raar is. Toch maar van start met ons gesprek. Ik val maar meteen met de deur in huis. Kent iedereen jou? Nou, zegt Patricia, ik denk van gezicht wel. Ik loop al de nodige jaartjes hier rond. Ik vraag dit omdat ik weet dat Patricia veel werk verzet achter de schermen. Wat ze zoal allemaal doet? ‘ik stel het trainingsrooster op en daarvoor huur ik ook de zalen in via Accres en ik doe de ledenadministratie’. Best veel, concludeer ik. Hoeveel uur ben je daarmee ongeveer kwijt? Dat is per periode verschillend. In de zomer, wanneer er leden opzeggen en nieuwe leden komen, iedereen weer in de nieuwe teams start, moet dat wel verwerkt worden. ‘En’, vervolgt ze ‘net voor de zomer begint het al met de teams die dan bekend zijn en die allemaal op prime-time willen trainen. En dat lukt natuurlijk niet. Het is sowieso al heel moeilijk om voldoende juiste zalen beschikbaar te krijgen’. Het ‘gevecht’ met Accres en de teams kan dan beginnen. Patricia puzzelt en puzzelt, want ja, trainers hebben wensen en soms moet er ook echt rekening worden gehouden, omdat een trainer ook nog zelf in een ander team speelt of omdat teamgenoten andere teams training geven. ‘Een echte puzzel, waarvan de stukjes soms ook nog niet eens helemaal bekend zijn’. Uiteindelijk lukt het toch en daar is ze dan uiterst blij mee.

Nieuw systeem

Afgelopen jaar zijn we qua ledenadministratie overgestapt op een ander systeem. Waarom? ‘Het systeem wat we hadden was kwetsbaar. Het kon niet gebruikt worden door meerdere personen en stond op 1 laptop. Als deze zou crashen, dan hadden we niets meer. Dat wil je koste wat het kost voorkomen. Het nieuwe systeem is Sportlink (dat gekoppeld is met de Nevobo), waardoor informatie ook maar 1 keer ingevoerd hoeft te worden. Het is allemaal net iets makkelijker’. Maar toch, best veel en nauwkeurig werk. Patricia doet dit al lang, zo’n 7 a 8 jaar. Waar haal je de lol uit, vraag ik me af. Patricia zegt dat toen zij noodgedwongen moest stoppen met zelf actief volleyballen door een ernstige knieblessure, ze wel bij Alterno betrokken wilde blijven, maar dan vanuit huis. Dit soort activiteiten, administratieve zaken, zijn echt nodig, maar kun je doen wanneer het jou uitkomt (hoewel je wel de boel goed moet bij houden). En dat laatste is zeker niet onbelangrijk ivm de contributie-inning. De ledenadministratie is de basis voor ons contributiesysteem. Samen met Penningmeester Leo incasseert ze ook de contributie. Een actueel ledenbestand is dan wel noodzakelijk.

Trainingsschema’s

Na vele versies, wordt het laatste concept altijd besproken met de commissies en trainers. Sommigen moeten even wat schuiven, maar over het algemeen is er, zeker de laatste jaren, steeds meer begrip dat niet iedereen tussen 19 en 20 uur kan starten met de training. ‘ik heb goed contact met Accres en we kijken samen wat mogelijk en wenselijk is. Soms moet je compromissen sluiten. Het zij zo’. Daarnaast kijkt Patricia voortdurend of het nog slimmer, efficiënter kan. Schoolvakantieperiode? Dan is inmiddels de ervaring dat veel teams minder of helemaal niet trainen. Door dit tijdig te weten, is het mogelijk zaalruimte niet in te huren en dat scheelt Alterno een hoop geld. Ja, denk ik, daar kennen we Patricia zeker van wanneer je in de trainersapp zit. Iedere vakantie weer een uitvraging of teams gaan trainen, waarna het optimum gezocht wordt. ‘En nog zijn er afmeldingen van trainingen op het laatste moment. En dat is jammer, want helaas moet je ruimschoots van te voren (4 weken) een afzegging van inhuur van een zaal doorgeven aan Accres. Iedere zaal die ingehuurd is en vervolgens leeg staat, is eigenlijk zonde. Helemaal voorkomen kunnen we het misschien niet, maar wel zoveel mogelijk’. ‘En’, vult Patricia aan ‘veel Alternoten denken dat de zgn. kleine zaaltjes bij ons complex horen en niet ingehuurd hoeven te worden. Maar dat is wel degelijk zo, ook daarvoor moeten we gewoon huur betalen’.

De wonderen zijn de wereld nog niet uit

Patricia had het zelf nooit meer gedacht en verwacht, maar inmiddels speelt ze weer heerlijk mee in Dames Top. Het onmogelijke is toch mogelijk gebleken. ‘Ik mag en kan weer volleyballen’. Ik herinner me het moment nog goed. Wij, als Dames Top, stonden zoals gewoonlijk voor de training even te kletsen, alvorens onze handen op elkaar te leggen om te yellen en te starten met de training. Met een smile van oor tot oor vertelt Patricia opeens:  ‘Ik ga een setje meedoen. Kijken hoe het gaat’. Als onze monden nog niet openstonden, klapten onze kaken ter plekke wel uiteen. Grote ogen en indringende blikken. Hoe dan?? Patricia legt uit dat de voortuitgang en een andere manier van fysiotherapie, haar dit mogelijk hebben gemaakt. Waarom niet? had haar fysio gezegd. Wat onwennig, voor zowel Patricia als ons, zijn we heerlijk gaan trainen en sinds dit seizoen doet Patricia weer actief mee. Ze vindt het heerlijk (en wij ook).

Trainersapp

Wie Patricia niet kent, kent zeker haar berichtjes in de trainersapp, die trainers vervolgens weer doorzetten naar de spelers. Een nieuw schema, een melding dat een zaal niet beschikbaar is, teamruilingen,… Patricia coördineert dit allemaal en dit moet altijd snel en alert. Ga er maar aanstaan. Iedere dag komt er wel een mail of berichtje binnen voor beide functies. Maar het scheelt enorm met de tijd vóórdat we de trainersapp hadden. ‘Geweldig dat we deze nu hebben en iedereen reageert over het algemeen snel. Er zijn ook bijna geen misverstanden’. Waar wel eens misverstand over is, is dat dit echt een vrijwilligerstaak is, naast Patricia’s eigen werk, huishouden en kinderen. ‘Mensen zijn soms ongeduldig en verwachten per direct een reactie. Als ik dan uitleg dat ik ook nog werk en een gezin heb, is er meer begrip’. En naast haar vrijwilligerstaak is ze ook nog trouw supporter bij Heren 6 en Heren 7 om haar man en zoon aan te moedigen. En alsof dat nog niet genoeg is, zit ze ook nog in de jubileumcommissie. Kortom, een actief,  betrokken en bevlogen Alterno-lid.

Zorgen

Op mijn vraag hoe zij de toekomst ziet van Dros Alterno, uit Patricia wel haar zorgen. ‘Het is een maatschappelijk probleem om vrijwilligers te krijgen. Ik zie veel de aloude Alternoten die zich inzetten, alhoewel hier de laatste tijd nadrukkelijk ook nieuw bloed bij komt. Dat is mooi om te zien. Ook de jongens-/herenlijn baart zorgen. Volleybal lijkt toch steeds meer op een meisjes/dames sport en dat is jammer. We moeten ook proberen jonge jongens te werven en te behouden om de herenlijn in tact te laten blijven’. Complimenten is er voor het nieuwe beleid om met eigen jeugd de dames 1 en heren 1 teams te vullen.

Vriendschappen

Patricia speelt sinds kort weer in Dames Top. Wat is dat voor een recreantenteam? ‘Pure lol, veel lachen, lekker ballen, maar bovenal een heel warm gevoel naar elkaar. Vriendschap. Het is meer dan alleen een volleybalteam. We doen buiten het ballen ook zeer veel andere dingen. We zijn er voor elkaar, in voor- en tegenspoed. Dat heb ik zelf mogen ondervinden toen het niet zo goed ging met mij, mijn knie. Ik had Dames Top en het volleyballen allang opgegeven. Maar met klem werd mij gevraagd of ik toch niet mee kon met het Dames Top weekend. Zo fijn’. Maar ze refereert ook aan de vroegere zeilweekenden. Gerrit Scholten was de initiatiefnemer van dit evenement. Bijna 10 jaar hebben 2 teams samen gezeild. Het team van Gerrit en het damesteam dat hij toen training gaf. Toevallig of niet, maar net als we het hier over hebben komt Gerrit het clubhuis binnen. We spreken hem hierover aan en hij begint herinneringen op te halen. Zo mooi, die verbondenheid, ook al is het al enige jaren geleden dat de laatste zeilboot uitvoer met Alternoten. ‘Ouwe jongens, krentenbrood’, zegt Patricia. Zou dit nu ook weer kunnen? ‘zekers wel, denk ik’, zegt Patricia. Ach, wie weet, …. Gerrit???

Nieuwe hobby

Bij de laatste wedstrijd van Heren 6 is Patricia met camera aanwezig. Dat is haar nieuwe hobby. Ze heeft hier een cursus voor gevolgd en heeft bij een dames 1 wedstrijd van Rudy nog verdere kneepjes van het vak geleerd. Ooit beroeps? Nee hoor, gewoon, lekker als hobby.

Ik besef dat Patricia heel veel heeft gedaan voor Alterno en nog steeds doet. Ze is voor onze teams het anker, waar we op kunnen varen, want zonder Patricia geen trainingsschema, geen zaal en geen ledenadministratie (en dan kun je het ballen vergeten). Dus respect, diepe buiging voor mijn teamgenoot van Dames Top. Patricia, ik hoop dat je nog lang betrokken blijft bij ons cluppie en dat je mooie foto’s mag maken als herinnering. En wie weet, ontmoeten we elkaar eens op een zeilboot……

Eerdere afleveringen van Alterno-iconen:

Bert Beernink, Rob en Melanie van den Dool, Gert Weterkamp, Inge Visser, Marloes Zinnemers, Mieke en Theo Roelofs

Monique Nijhof

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 28 mei 2023 door Peter Bredenoort
Share Button