50 jaar Alterno. Een gesprek met echte Alterno iconen ( Jos Mulder)

Aftellen naar 27 juni 2023

Alterno bestaat dit seizoen 50 jaar. Daarom halen we herinneringen op met bepaalde (oud) Alternoten. Soms zijn het iconen van het eerste uur, soms Alternoten die zich hebben ingezet om de vereniging te maken tot wat het nu is. Ken jij ook zo iemand? Laat het weten aan activiteiten@alterno-apeldoorn.nl. In deze aflevering: Alterno Icoon Jos Mulder

Voor de zekerheid appt hij mij nog even zijn adres, ha, ha, terwijl ik gewoon weet waar hij woont.Een mooi huis op een mooi plekje. Dat kan ik wel onthouden. Als ik door het hek loop, komt Jos al naar buiten. ‘Kom maar achterom’, dat is net zo handig. Zijn dochter Iris en partner wonen achter in het verbouwde bakhuis. Gezellig hoor.

Hoe ben jij eigenlijk bij Alterno gekomen, want je hebt zelf nooit bij ons gevolleybald? ‘Door Laura, onze oudste dochter. Die wilde niets liever dan volleyballen. Om het passend te krijgen met het werk, kwam de keuze uit bij Alterno. Anders had ze maar zo bij Dynamo kunnen spelen’.

Jos is met het allereerst mini-kamp in Epe mee geweest. Limonade schenken. ’Dat was toen in het kleine gebouwtje, later zijn we naar het grotere gebouw gegaan en ben ik jarenlang mee geweest met de mini- en later ook de jeugdkampen’. Iris, de andere dochter van Jos en Marga, is later begonnen. ‘Inge Visser moedigde haar zó aan tijdens het generatie-toernooi; dat ze écht talent had en dat ze zo goed kon vangen. Dat heeft Iris over de streep getrokken. En dat terwijl ze altijd bang voor de bal was. Tot dat moment was ze nog bezig in de dans-en balletwereld’. Beide dochters hebben op hoog niveau gespeeld bij Alterno, dus met dat talentwaar Inge over begon, zat het wel goed.’Laura speelt trouwens nog steeds in het tweede van Utrecht.’ 


Jos is gestart met het begeleiden van een mini-team en nam vervolgens plaats in de mini-commissie. Al ras werd gevraagd of hij ook niet in het bestuur wilde plaatsnemen. En zo geschiedde, in een best spannende tijd voor Alterno. De financiën leverde hoofdbrekens op, maar gelukkig is het uiteindelijk allemaal goed gekomen. Jos zijn aandacht lag in het bestuur met name op PR en sponsoring.

Hij was in die tijd bijna iedere dag op pad. ‘Werven is één, maar onderhouden van de sponsorcontacten is twee. Dat was best intensief en kostte veel tijd’. Jos vervolgt: ‘Ik ontdekte dat ik het leuker vond om artikelen te schrijven, foto’s te maken en me bezig te houden met publicaties op de website, die ik samen met Erwin van Amersfoort destijds weer opnieuw heb opgebouwd en heb toen besloten om na 10 jaar met mijn bestuurstaken te stoppen.’ En Jos overpeinst. ‘Ik heb destijds gekozen voor de ALO, maar het had net zo goed journalistiek kunnen zijn. Het blijft een enorme leuke hobby: schrijven, redigeren en publiceren’. Hij nam destijds de taken over van Harry Lamers en heeft vervolgens steeds meer opgepakt. Uiteindelijk beheerde hij de website, het tv-scherm in de kantine, het clubblaadje De Groene Flits en de social mediakanalen.

Moest er iets op de website komen, hup, bel Jos en het komt voor elkaar. Verslagen, foto’s en filmpjes van mini- en jeugdkampen, wedstrijden van dames 1 en heren 1, activiteiten,… Jos deed het allemaal.

Vrijwilligerswerk en passie

Jos heeft altijd vrijwilligerswerk gedaan. Begonnen in Nijmegen in zijn jeugd bij het voetbal en later dus bij het volleybal, via zijn dochters. ‘Het is vanzelfsprekend dat je wat doet voor een vereniging waar je deel van uitmaakt. Het gaat niet vanzelf en als je met velen bent, kun je de taken goed verdelen in kleine, hapklare brokjes’. Naast het vele schrijven, foto’s en filmpjes maken, het Alterno krantje opstellen en weet ik wat allemaal nog meer, heeft Jos in de loop der jaren een uitgebreid archief opgebouwd. Alle oude foto-albums, shirtjes, clubbladen, Alternomagazines en andere materialen liggen in de archiefkast. Deze geweldige verzameling komt mooi van pas voor dit jubileum. Ook alle foto’s en filmpjes zijn digitaal gearchiveerd door Jos. ‘Dat was echt nodig, want het overzicht was kwijt. Iedereen heeft wel iets in een la, album of plakboek liggen, maar hoe gaaf is het als dat bij elkaar ligt?’ Nu maken wij hier dankbaar gebruik van.

Hoogtepunten

En de hoogtepunten? Jos: ‘Toch wel het vier keer winnen van de Jaap van Kasteel trofee en de koninklijke onderscheidingen die zijn uitgereikt. Een bomvolle hal, voor de ontvanger een echte verrassing. En natuurlijk de nationale beker en het lanskampioenschap. Echt hoogtepunten van Alterno’.

Ook hebben we dieptepunten gekend. ‘Bij mijn start als bestuurslid, zaten we best in een lastig financiële tijd. Gelukkig was dat binnen één jaar zo goed als verholpen, maar toch… geen fijne tijd. Maar wat helpt het als je échte Groene Hart Alternoten hebt, die gaan vechten voor de vereniging.’  En daar is ie weer. ‘De eigenheid van Alterno is de grote Alternofamilie. En dat zijn we nu wéér, na een korte tijd van wat verwijdering van onze basis.’

Zelf volleyballen heeft Jos nooit gedaan, behalve tijdens zijn opleiding. ‘En’, vertelt Jos, ‘tijdens de uitdaging. Toen moest het bestuur aan de bak’.

Sport

Jos heeft na zijn middelbare school de Academie voor lichamelijke opvoeding gedaan. Gaandeweg merkt hij dat hij ook erg geïnteresseerd was in de journalistiek (destijds al een twijfel bij de keuze voor de ALO). Na veel gedaan te hebben voor Alterno qua communicatie, werd hij meer en meer gevraagd door de NeVoBo en eveneens door de Stentor. Daar rent Jos momenteel van de ene naar de andere wedstrijd, welke sport dan ook, om verslag en eindredactie te doen als freelancer, naast zijn eigen baan bij Sanofi. Een druk bezet man, met passie voor de combinatie sport en schrijven.

Maar per 1 juli stopt Jos na 20 jaar met zijn activiteiten bij Alterno. ‘Het is allemaal niet meer te combineren.’ Hij laat een mooie geschiedenis na (letterlijk via het archief). Inmiddels is alles ten aanzien van de website overgedragen aan Peter Bredenoort.


Jubileumgids

Jos werkt nog wel hard mee aan de jubileumgids. Veel ervaring en kennis neemt hij mee, maar de uitvoering ligt nu bij Lennart Fennema en William van Luttikhuizen. Jos pleitte al vanaf de start voor een papieren versie. Waarom? ‘Papier bewaar je, kijk je nog eens makkelijk terug. En laat je eenvoudiger zien aan anderen. De digitale stukken worden toch minder gemakkelijk gepakt. Kijk nu zelf, de gidsen van ons 25- en 40- jarig jubileum zijn recentelijk ingescand, omdat íémand ze nog op papier had. En je kunt het vastpakken, het is zichtbaar’. Tja, ik kan Jos geen ongelijk geven. En wat zal het weer een mooi bewaar-exemplaar worden. Ik kijk er naar uit. Maar.. de gids zal ook digitaal beschikbaar komen.


Anekdotes

En dan nog een paar anekdotes. Het is bijna 1 april als ik dit gesprek heb. Jos: ‘Samen met Lars Aalders (van Dynamo) hebben we een aantal jaren geleden, toen we allebei nog in het bestuur zaten, vlak voor 1 april een grap bedacht. We kondigden aan dat er groot nieuws aan zat te komen. Vanuit beide verenigingen werd er een nietszeggend, maar voor veel interpretatie vatbaar, bericht naar buiten gestuurd dat Alterno en Dynamo samen een vereniging zouden gaan worden. Op vrijdag zou er dan op twee speciaal ingelaste ledenvergaderingen, meer informatie volgen (en dat was dus 1 april). De besturen waren op de hoogte van deze grap. Alle dagbladen en zelfs het ANP pakte dit nieuws op.’  

Ontzettend leuke, zeer geslaagde grap, al waren er ook mensen die er anders over dachten.

Ook het levensgrote spandoek, tijdens een bekerfinale in Almere in de nok van het sportpaleis, met daarop de tekst ‘Apeldoorn volleybalstad’. ‘Hoewel er schriftelijke toestemming was van de Nevobo, was de bond op de dag zelf toch ontzettend boos en moest het spandoek weggehaald worden’.

Ook haalt Jos nog de Mheenhal aan. ‘Geweldig en ook hoe we dat als cluppie zo voor elkaar hebben gekregen met minimale middelen’. En de vier ‘groene’ bussen met de groene invasie voor de bekerfinale in Almere. ‘Mooie tijden en wat fijn dat ik dat heb mee mogen maken. Dit staat in mijn geheugen gegrift. Dat maakt Alterno groot. Samen, 1 familie,…’ 

Jos, ik wil je allereerst enorm bedanken voor dit fijne gesprek; bevlogen en vol passie voor je uit de hand gelopen hobby. En toch ook zeker wil ik je bedanken voor alles wat je hebt gedaan voor Alterno. Ik weet dat ik destijds, toen mijn kinderen mee waren met mini-kamp, ik vanuit huis alles kon volgen. Filmpjes en foto’s werden al op de website geplaatst voordat de kinderen weer huiswaarts gingen. En de vrijheid en het vertrouwen dat er altijd was toen ik destijds aan jou als bestuurslid moest rapporteren over alle activiteiten.

Jos, tot op de reünie.

Eerdere afleveringen van Alterno-iconen:

Erwin van Amersfoort, Marga Tijssen, Ronald Dros, Rien Scholten, Patricia Leerkes, Bert Beernink, Rob en Melanie van den Dool, Gert Weterkamp, Inge Visser, Marloes Zinnemers, Mieke en Theo Roelofs

Monique Nijhof

Deze pagina is voor het laatst geupdate op 28 mei 2023 door Peter Bredenoort
Share Button