Dames 1 opent met winst

Dit weekend was het dan eindelijk zover, dames 1 mocht gaan spelen om de echte punten. In zo’n week voorafgaande aan de eerste competitiewedstrijd van het seizoen wordt er vaak aan speelsters en coaches gevraagd hoe het staat met de spanning, de zenuwen en de zin in het echte werk. Na een lange voorbereiding was het team er aan toe om nu dan echt van start te gaan. Bovendien was dit de eerste thuiswedstrijd voor de ploeg van William Klaver.

Voor de wedstrijd uit werd in de kleedkamer teruggekeken op deze voorbereidingen. William had nog eens gerekend: er werd al zes maanden toegewerkt naar dit moment. Hoe hij daar op terug keek? Trots. Trots is hij op hoe het team elke dag hard werkt en gretig is. Zijn oproep was dan ook aan de dames om na de wedstrijd ook trots terug te kunnen kijken op de dag.

Lauri Luijken blokkeert een Friese aanval. Kirsten Bröring kijkt toe

De eerste set verliep moeilijk voor dames 1. Door veel eigen fouten en een sterk blok van VC Sneek kwam de thuisploeg als snel op een flinke achterstand te staan. De speelsters hadden misschien toch wat last van de zenuwen en kregen het spelletje niet onder controle. VC Sneek won met een overtuigende setstand van 16-25.

Set twee begon vrijwel identiek aan set één. Verschillende invalbeurten wisten het tij nog niet te keren. Op een setstand van 14-21 leek het erop dat de Friezinnen zonder al te veel moeite met alle punten weer terug naar het noorden zouden reizen. Alterno wist zich echter te herpakken en scoorde in de slotfase van de tweede set nog aardig wat punten. De set ging met 20-25 naar VC Sneek.

In set drie zette Alterno dat sterke spel door. De foutenlast ging omlaag en de rem die er eerder op leek te zitten tijdens de eerste twee sets verdween. Punten werden enthousiast gevierd door speelsters en coaches. Aan het eind van de set was er nog even verwarring en lag het spel een aantal minuten stil. Door een opstellingsfout die niet direct was geconstateerd door de wedstrijdleiding waren er twee rally’s gespeeld met speelsters in de verkeerde rotatie. De winst van de set ging uiteindelijk met 25-20 naar Alterno.

Set vier zorgde voor een feestje in de Alternohal. Met een sterke serviceserie van Sanne Konijnenberg begon de thuisploeg de set met een voorsprong. Deze werd niet meer weggegeven. De coach van de tegenstander probeerde zelfs nog een derde time-out aan te vragen om de dames van Alterno uit hun spel te krijgen, maar zoals bekend mogen er maar twee uitgereikt worden per team per set. Het jonge Alterno speelde mooi volleybal en was met 25-16 te sterk voor VC Sneek.

De vijfde en beslissende set van deze wedstrijd begon met een achterstand voor dames 1. Gedurende de set kwam hier nog niet echt verandering in. Met een setstand van 9-13 voor VC Sneek leek het er dan ook op dat Alterno toch het onderspit moest delven. Op 10-13 kwam Moniek Jansen aan serve. Moniek had deze wedstrijd tot nu toe al een aantal sterke invalsbeurten gemaakt met de dubbele wissels, maar had nog niet achter de servicelijn gestaan. Met de tip van Rick van Andel, de videoscout, mocht Moniek blijven staan om de set uit te serveren. Door middel van twee aces en goed spel van Alterno werd de eerste competitiewedstrijd thuis gewonnen met 3-2.

Ontlading na ieder punt

Anna Zijl was aan de kant van Alterno met 18 punten de meest scorende speelster. Anna scoorde 14 punten in haar aanval, pakte twee bloks en scoorde twee maal met haar service. Kirsten Bröring zorgde op het midden voor maar liefst 17 punten. Kirsten scoorde 9 ballen in de aanval, blokkeerde de Friezinnen vier maal en wist vier punten te scoren met haar service. Aan de kant van Sneek was Roos van Wijnen met 13 punten de meest scorende speelster.

De kop is eraf en de eerste winst van het seizoen is binnen. De dames mogen zeker trots zijn op deze overwinning. De knop zal deze week echter al snel om moeten richting de volgende tegenstander. Aanstaande woensdag wordt namelijk de volgende wedstrijd al weer gespeeld tegen Apollo 8. Komt u samen met de businessclub het dames 1 aanmoedigen naar hun tweede overwinning van het seizoen? Hopelijk zien we u de 16e om 20.00 uur in de Alternohal!