Dames 1 laat Sneek ontsnappen

Een stunt leek lange tijd tot de mogelijkheden te behoren bij de ouverture van de kampioenspoule. Coolen Alterno nam brutaal een 2-1 voorsprong in sets tegen VC Sneek, maar zag zich uiteindelijk niet beloond voor de gedane inspanningen. In de beslissende vijfde set ging het na een 13-12 voorsprong alsnog mis.

Het eerste play-offduel begon woensdagavond hoe dan ook bijzonder veelbelovend voor Coolen Alterno. Met 25-21 besliste de wilskrachtige thuisploeg de eerste set overtuigend in z’n voordeel. De toeschouwers in de Alternohal gingen er eens goed voor zitten. Een vlotte 0-9 achterstand in het tweede bedrijf bleek evenwel iets te veel van het goede om nog ongedaan te maken. Met 16-25 trokken de Friezinnen de score weer gelijk.

In de derde set hielden beide ploegen elkaar tot 22-22 in evenwicht. Alterno’s speelsters lieten zich bij een arbitrale beslissing in hun nadeel niet uit het veld slaan en toonden veerkracht door de set met 25-22 te winnen. Een verrassing leek in de maak. Zover kwam het niet. Na een 18-25 nederlaag in het vierde bedrijf moest een vijfde set de beslissing brengen. Coolen Alterno bleef hierin steken op twee punten van de overwinning en moest zodoende genoegen nemen met één punt.

Te weinig, zo oordeelde Ali Moghaddasian naderhand. Er had meer ingezeten. Zijn ploeg had VC Sneek laten ontsnappen. “Zo zou je wedstrijd kunnen typeren. De verschillen waren klein. Eigenlijk begint alles met de servicepass. Als je die onder controle hebt, dan kun je volleyballen. Die vierde set hadden we kunnen pakken. Aan het eind van de vijfde set doen individuele fouten ons de das om. Zij spelen dan met net iets meer durf dan wij. Zij beschikken over speelsters in de hoeken die op de cruciale momenten de ballen wel binnenslaan.”

Veel verwijten kon Alterno’s coach zijn speelsters niet maken. “Het team heeft gestreden voor wat het waard was. Het is geen schande om van zo’n ploeg te verliezen. Al blijft het jammer dat we die vijfsetters steeds verliezen. Ik heb in de nabespreking ook gezegd dat we geen angst moeten hebben. Zoiets heeft ook te maken met een stukje ervaring. Dat is iets wat zij meer hebben dan wij. Wij hebben een ander soort kwaliteiten. Die moeten we toepassen op de momenten dat het nodig is. We zullen dit in de hele kampioenspoule tegen komen. We moeten er geen genoegen mee nemen. Aan de andere kant moeten we wel realistisch blijven. We zijn niet voor niets vijfde geworden.”